De overheid moet niet alleen vanuit het landbouwbeleid duurzaam produceren en consumeren stimuleren, maar ook de vraag daarnaar beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is Unilever die meer groente in maaltijden wil stoppen.
Dat zegt Henk Kamp. Volgens de oud-minister van Economische Zaken volgen de grote bedrijven dan met hun inkoopspecificaties. Dat zei Kamp tijdens landbouwoverleg eerder deze maand. Daarvan is het schriftelijke verslag recent uitgebracht.
Kamp: “Ik heb er woensdag nog met Unilever over gesproken. Zij willen er bijvoorbeeld naartoe dat in de kant-en-klaarmaaltijden die zij maken standaard 200 gram groenten zit. Als zo’n bedrijf dat doet, dan werkt dat ook weer door naar de agrariërs, dan gaat daarvan ook een stimulans uit naar de agrariërs.” Unilever heeft een Unilever Sustainable Living Plan met duurzame doelen voor hongerbestrijding en gezonde voeding.
Vernieuwing landbouwbeleid
In dat overleg over de Europese vergadering van landbouwministers sprak Kamp over vernieuwing van het Europese landbouwbeleid. Nederland werkt aan een visie daarop. “Mijn opvolger in het komende kabinet zal met voorstellen bij de Kamer komen over hoe wij het gemeenschappelijk landbouwbeleid in de toekomst zien, waar onze prioriteiten liggen en wat onze aandachtspunten zijn.”
Kamp: “De uitvoering en de controle van het gemeenschappelijk landbouwbeleid zijn op dit moment erg complex geworden. Dat leidt tot hoge kosten voor op de eerste plaats de boeren, maar ook de overheid. Dat betekent dat wij van mening zijn dat dit bij de herziening van het landbouwbeleid beter moet, dat we stappen moeten zetten naar deregulering en dat we nieuwe en moderne controletechnieken zoals satellieten moeten inzetten.”