Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘Hitte bij gevel weg houden met krijtje’

Het gewas bij Edwin van der Ploeg in Berkel en Rodenrijs staat er gezond bij. Het kan goed tegen het warme weer. “Ondanks dat we nul uren schermen tegen de zon staat het gewas er nog fris bij.”
Wel heeft hij een maand geleden de zongevel gekrijt en daarnaast helemaal rondom de kas de eerste vijf meter van het kasdek. “Anders staat de zon nog van de binnenkant tegen de schaduwgevel aan te branden. De warmte blijft daar dan altijd makkelijk hangen. Vorig jaar hebben we een proef gedaan met het krijten van een strook van het dek. Dat is goed bevallen.”

Plantbelasting
De kwaliteit van de paprika’s is prima. De grofheid bij de Inzell was 216 gram begin week 22. “De Stayer is iets fijner. Dat heeft te maken met dat er nu wat minder stuks aan hangen dan bij de Inzell.” Verder zijn er geen opvallende verschillen tussen de rassen. De producties liggen ook vrijwel gelijk. “Al zal de Stayer, gezien de plantbelasting, nu wel iets uit gaan lopen.”

Veel Orius
Bij de temperatuurinstelingen houdt hij een voornacht aan van 18 graden Celsius en een nanacht van 19 graden. Overdag is dat 21 graden Celsius. Na 17.00 uur mag de temperatuur oplopen, zodat het vocht niet al te laag wordt.
De ziekte- en plaagbeheersing gaat goed. “In het voorjaar hebben we veel Orius uitgezet. Je ziet dat de populatie nu ook hoog is.” In het begin kwam er wat spint, maar die is niet doorgezet.

Alles in één bassin
Het gietwater bestaat vanwege de langdurige droogte uit een mengelmoesje van bassinwater, osmosewater en een beetje leidingwater. “De osmose draait al twee maanden dag en nacht. Sinds een paar weken ligt er ook een leidingwater-leiding in. Het natrium-cijfer is pas 2. We kunnen er voorlopig dus nog mee vooruit.”
Het bedrijf van 7 hectare heeft drie bassins van 7.000 kuub. “We zijn nu al het water in één put aan het pompen. Daardoor gaat er minder regenwater verloren aan verdamping. Met alles in één put blijft het water ook lekker koel onderin.”
In de leeg gepompte bassins zet hij een laagje slootwater van 10 centimeter, om het zeil te beschermen.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin