‘Als ze gezet zijn, gaan we snelheid maken’
Bij het gewas van cherrytomatenteler Thomas van Leeuwen uit Grubbenvorst is de kop er uit gehaald. Voorgaande jaren was het soms best tijd dat dit gebeurde. “Maar nu stond het gewas eigenlijk te mooi om de kop er al uit te halen. Vorig jaar was door extreem warm weer de plant verzwakt, en was het gewas op. We kregen toen wat miszetting. Dat is nu niet zo. Het staat naar ons zin.”
Hoger vruchtgewicht
De kwaliteit is goed. “En de grofheid is beter dan vorig jaar. Toen waren ze verder gedaald in gemiddeld vruchtgewicht.” Daaraan draagt bij dat er is gekozen voor een iets ruimere plantdichtheid, met 3,75 in plaats van 4 stengels per vierkante meter. “Het is dit jaar best een slechte zomer geweest. Daarvoor is het een goede keus geweest om wat ruimer te gaan.”
Eind week 38 past hij trossnoei toe. “Wij snoeien gedurende de teelt nooit. Alleen rond deze fase van de teelt. Dan halen we de bloemen er af die nog niet open staan.”
Topblad weggehaald
Een aantal weken geleden zijn topbladeren weggehaald om het gewas opener te maken. Dat was toen nog niet echt nodig, maar is van tevoren gedaan als voorbereiding op het koppen. “Als je de kop eruit haalt, zie je het gewas altijd voller worden.”
Snelheid maken
Bij de temperatuurinstellingen hanteert hij een voornacht van 10 graden Celsius. Daarna stookt hij op naar 17 graden. Drie uur voor zonop begint hij geleidelijk op te bouwen naar 17 graden Celsius, wat bij zonop bereikt wordt. Drie uur daarna gaat hij richting 21 graden, die om 12.00 uur gerealiseerd wordt. De nachttemperatuur staat op 10 graden Celsius.
Overdag mag het 23 graden Celsius worden. “We gaan nog niet naar de 25 graden. Eerst willen we de trossen nog een beetje krachtiger laten worden. Als die eenmaal gezet zijn, dan gaan we meer op snelheid werken.”
Veel Macrolophus
Er zijn vrij veel soorten plagen waar te nemen, maar ze zijn wel allemaal onder controle. “Erc zijn nog steeds heel veel Macrolophussen. Die ruimen alles op en onderdrukken het.” De populatie Macrolphus was zelfs zo groot dat hij er iets schade (aangeprikte bloemen) van heeft gehad.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser