De markt voor vruchtgroenten kent een stijgende lijn als gevolg van het terugzakken van de productie. Uitzondering is komkommer, waar de omloopsnelheid uitzonderlijk laag is.
De prijs voor glasgroenten trekt iets aan als gevolg van een lage productie. Momenteel zitten veel teelten in een wissel, waardoor de aanvoer beperkt blijft.
Zowel de prijzen voor tomaat, paprika als aubergine zitten in de lift. Voor tomaat lijkt de verbetering hoopvol: voor losse en trostomaten bewoog de prijs in de afgelopen weken langzaam richting de 50 cent per kilo. Volgens handelaren is dat een niveau dat sinds mei van dit jaar – vlak voordat de Ehec-crisis in Duitsland uitbrak – niet meer gehaald. Voor tomaat ziet de prijsvorming er de komende weken nog beter uit. De geproduceerde kilo’s per plant lopen langzaam terug, waardoor de aanvoer nog minder zal zijn.
Duidelijke stijging
Ook voor paprika wordt een duidelijke prijsstijging waargenomen. Topper in het geheel is gele paprika, waarvan de prijzen in week 36 in sommige gevallen zelfs richting de twee euro per kilo bewogen. Gemiddeld bleef de kiloprijs echter steken op een niveau tussen de 1,70 en 1,80 euro. Rode paprika kende in dezelfde week een lichte opleving. De prijzen worden aangemerkt als heel redelijk voor deze periode van het seizoen.
Vorig jaar kende de paprikamarkt begin september een zeer lastige afzet. Prijzen voor gele paprika bleven toen in week 37 bijvoorbeeld steken op 1,10 tot 1,20 euro per kilo.
Aubergine doet het bijzonder goed. Er wordt gesproken over een kiloprijs van 1,70 tot 1,80 euro. Op de Duitse groothandelsmarkt was de afgelopen weken al een duidelijk stijging waar te nemen. In week 24 werd er 1,19 euro per kilo betaald en die prijs is in week 34 al gestegen tot 1,92, zo blijkt uit verzamelde gegevens van AMI.
Komkommer blijft uitzondering. Daarvan zakte de prijs woensdag zelfs weer flink onder de twintig cent per stuk voor 40’ers. Er worden prijzen genoemd die richting de twaalf à dertien cent zakken. Dat laatste wordt verklaard uit een lage omloopsnelheid en problemen met houdbaarheid en kwaliteit. Dat belooft niet veel goeds, nu Spanje zijn entree maakt.
bron: AgD.media.nl