‘We gooien het toppen van planten nog niet zomaar overboord’
De herfsttomaten bij Piet Wijnen in Lierop staan er goed bij. In de viertrossenteelt is de eerste tros op vijf gezet, en zijn de laatste drie trossen op 6 vruchten teruggesnoeid.
De eerste tros is er begin week 48 voor 90 procent af. Er zat een enkel bonkje bij, maar dat was bijna te verwaarlozen. “Wel hebben we 5 tot 6 procent gescheurde vruchten.” Hij verwacht dat dit te maken heeft met de trage afbloei in september. “Er zat toen een week verschil tussen de bloei van de eerste en van de laatste vrucht aan de tros. Dan blijf je ook een verschil houden tussen de vruchten als de trossen afrijpen.”
Vanwege het scheuren gaat hij voorzichtig om met oogsten en inpakken. “Maar één laagje in de doos leggen, zodat je met afwegen goed kan zien of er gescheurde tomaten in zitten.” Dat afwegen gebeurt pas een dag na knippen, zodat de vruchten niet al te veel op spanning staan tijdens de verwerking.
Rustig telen
De vruchten dikken heel goed. “We hebben de kop er op tijd uit kunnen halen met dat mooie weer. En elke dag die je in oktober in kunt halen, gaat later in de tijd in het kwadraat tellen met het afrijpen.”
Aan de andere kant wil hij voor de prijsvorming niet dat de trossen er te snel afkomen. “We doen daarom nu rustig aan. We zitten lager in temperatuur dan andere jaren. Met een etmaaltemperatuur van amper 15 graden.” Overdag houdt hij 16 graden Celsius aan en in de nacht 14 graden Celsius. “Met licht pakken we dat wel een beetje mee om groei te houden, maar zodra de zon weg is, is het gelijk weer koel houden.”
Het schermdoek loopt onder de 6 graden Celsius buitentemperatuur dicht.
Met de watergift geeft hij bijna een liter water per dag, waarbij hij 3 EC meedruppelt.
Getopte planten
Vanwege problemen met een plantentekort aan het begin van de teelt, moest Wijnen toen noodgedwongen ruimer planten en werken met getopte planten. Dit heeft tot nu toe geen merkbare negatieve gevolgen gehad voor de productie en gewasontwikkeling. “We kunnen nu aan de planten niet meer zien dat ze getopt zijn.”
Bij de telling aan het eind van de teelt zal echt blijken wat de effecten zijn op de productie. Vooralsnog houdt Wijnen de nu gedwongen teeltwijze nog in zijn achterhoofd, en gaat hij volgend jaar niet weer als vanzelfsprekend terug naar het gebruikelijke 1:1 planten. “We gooien het toppen nog niet zomaar overboord. Het scheelt 70 cent per vierkante meter in de plantkosten. Het kost sowieso altijd wel wat productie, omdat een normale plant een week vroeger is. Maar ik ga er toch met de plantenkweker naar kijken of we die vroegheden niet dichter naar elkaar kunnen brengen.”
Geen plagen
Van ziekten of plagen heeft het gewas geen last. “Het is gelukkig heel rustig. Want plagen zijn heel moeilijk kapot te krijgen in de herfst.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser