Doorgaan naar artikel

Prei

‘Waarom zou de prijs na 20 jaar ineens anders zijn?’

Willem van der Heijden in Den Dungen heeft sinds een half jaar zijn droomspuit: een Hardi met luchtondersteuning en verhoogde bodemvrijheid. “In 2001 wilde ik al een Hardi, maar toen hadden ze nog geen compacte zelfrijdende spuit met hoge bodemvrijheid. Ze hebben hem in de afgelopen anderhalf jaar ontwikkeld; ik heb hem gekocht op basis van een schets met een aantal basisvoorwaarden. Ze hebben hem gebouwd omdat er meer vraag naar dergelijke spuitmachines was. Ik wilde perse een Hardi, vanwege het luchtsysteem en de mogelijkheden van verstelling van de luchtdruk en de spuithoek waardoor er nauwelijks drift is. Ik ben ook voorstander van een fijne druppel voor een goede bedekking, maar zonder lucht ben je dan al de helft kwijt voordat het op het gewas zit.” Nieuwe snufjes als GPS en gestuurde sectorafsluiting zitten er niet op. “Deze is al aan de dure kant voor onze oppervlakte; dus is het een zo kaal mogelijke versie geworden. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar ik ben hier dik tevreden mee.”

Rustig aan rooien
Drie weken geleden startte Van der Heijden met het rooien van het eerste ras van zijn preiseizoen: Callahan. “We hebben ons teeltplan wat aangepast, zodat we in deze periode wel kunnen rooien, maar niet perse moeten rooien. Dat is gedaan vanwege de prijsvorming in deze periode, want die is meestal – net als nu het geval is – niet zo best. Dat is al 20 jaar zo, dus waarom zou dat dit jaar anders zijn? Toch moet je wel een keer beginnen; om er een beetje in te komen, zal ik maar zeggen”, stelt Van der Heijden op 20 oktober.
Als over een week of drie Callahan aan de kant is, volgt Poulton en daarna Harston. “Poulton oogt momenteel wat dikker dan Callahan, maar we werken toch eerst die Callahan weg. Ik heb trouwens ook nog proefjes van Nunhems staan. Dat ziet er veelbelovend uit, want daar zitten rassen tussen die echt heel mooi staan. Nog net iets beter qua uniformiteit en sterk op ziektes. Nu nog kijken hoe die rassen na het rooien uit de bus komen.”

Extra teeltmaatregelen
Ondanks de wat matige zomer noopte de tripsdruk tot drie bespuitingen met Tracer in plaats van de gebruikelijke twee. “Tot laat in oktober was nog sprake van trips.” Ook werd er een keer extra bijbemest. “Normaal doe ik dat 10 september en 10 oktober. Nu was de eerste keer 20 augustus omdat de gewasstand daarom vroeg. Vervolgens is 10 september en 3 oktober nog een keer bijbemest.” De laatste keer bestond uit 500 kilo TopMix per hectare.
Door het warme weer van begin oktober begint het onkruid muur weer de kop op te steken. “Eventueel moeten we dat nog een keer spuiten. Het lastige is alleen dat je daar mooi weer voor moet hebben en dat gaat gepaard met nachtvorsten. Dat moet je dan weer net niet hebben.”
Van ‘Clivia-achtige’ planten heeft Van der Heijden geen last. “Nee, ik las dat in Groenten&Fruit, maar ik zie ze op mijn percelen en op percelen van collega’s hier in de omgeving niet. Wel zie je hier die planten die meer zijn gaan rekken en een wat meer opgerichte groei hebben dan normaal gesproken.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin