‘In de kas met Natugro hebben we nog geen overmatige wortelgroei gezien’
“Het loopt allemaal vrij aardig, al blijft de productie in de vrij lage kas nu wel iets achter omdat het gewas er 6 weken geleden is gekopt” zegt bedrijfsleider Henk van Gurp van Greenbrothers in Zevenbergen. “Maar het gewas begint nu weer goed terug te komen. “ In deze kas staat het nieuwe ras Adore. “Hij is qua gewasgroei vergelijkbaar met Jaylo, hij maakt misschien net wat meer scheuten. In vruchtkwaliteit is hij perfect, maar Jaylo is ook gewoon goed.”
De totale productie loopt bij de vroegste planting (17 november) nu 8 tot 9 ons per vierkante meter voor op vorig jaar. Maar het gewas heeft het moeilijk. “Het groeit minimaal door de vroege plantdatum, de hoge plantbelasting en de zwakkere onderstam Beaufort. Hij staat bovendien in de lichtste kas dus je bent steeds op het grensje bezig.”
Verschillend sturen
Om wat vegatiever te sturen laat Van Gurp de temperatuur in het oudste gewas minder ver oplopen in de namiddag (tot 26 graden), lucht niet af naar de voornacht zodat de temperatuur minder snel en minder diep (19 graden) daalt. “Hoe sneller de temperatuur daalt hoe meer energie er naar de grotere vruchten gaat en hoe minder er overblijft voor de vegetatieve delen.” In de twee andere kassen staat het gewas wel goed in balans. Daar mag de temperatuur in de namiddag oplopen tot 28-29 graden, wordt om 21 uur afgelucht naar 17,5 graden en staat een nachttemperatuur ingesteld van 18 graden.
Drainwater van de buurman
Van Gurp geeft nu water gedurende 12 uur water per dag. Hij begint om 7.30 uur met drie beurtjes van 90 milliliter met een half uur rusttijd ertussen. Daarna geeft hij bij iedere 37 Joules lichtsom een beurtje van 70 milliliter. De druppel-ec is 2,2 en de drain-ec is 2 tot 2,5. “We zitten krap in het water dus we recirculeren nu alles. Dat is geen probleem want het natriumcijfer is 4,5 millimol per liter.” Normaal gesproken voegt hij 10 procent bronwater toe om de pH van het regenwater te bufferen, maar sinds half april heeft hij dat verhoogd naar 30 procent. Daarnaast voegt hij sinds begin mei wat leidingwater toe. Bovendien is een deal met de buurman gesloten. Greenbrothers krijgt het drainwater uit de aardbeienteelt dat de buurman liever niet hergebruikt vanwege het relatief hoge siliciumgehalte. Het drainwater uit de aardbeien is ontsmet en heeft een lage ec.
Beperkte ontijzeringscapaciteit
De buurman mag op zijn beurt bassinwater gebruiken voor de daksproeiers. Veel van dat water komt weer terug in het bassin. Het regenwaterbassin is nu bijna leeg. Toch kan hij het zo nog wel een maand uitzingen, heeft Van Gurp berekend. Als er dan nog niet voldoende regen is gevallen, komt bijmengen van slootwater in zicht. Nog meer bronwater gebruiken is niet mogelijk. “De capaciteit van de ontijzeringsinstallatie is maar 10 kuub bronwater per uur terwijl we op hete dagen 1000 kuub druppelen en 600 kuub nieuw water nodig hebben voor 11,5 hectare.”
Veel invlieg
De biologische bestrijding heeft nu ook veel aandacht nodig. “De laatste weken zijn er heel wat tripsen en bladluizen naar binnen komen vliegen.” Omdat er niet voldoende Orius aanwezig was, heeft hij deze week er 1 tot 1,5 roofwantsen per vierkante meter bij gezet. Tegen de luis zijn 2 soorten Aphidius en Aphidoletes ingezet. Op enkele plekjes vindt hij schadelijke wantsen. Die worden pleksgewijs per plant bestreden. “Je zit in een spanningsveld omdat er ook zoveel trips aanwezig is.”
Verschil in overmatige wortelgroei
Er beginnen nu flinke verschillen in besmetting met overmatige wortelgroei te ontstaan. “In de kas waar we het Natugro-systeem toepassen hebben we nog geen overmatige wortelgroei gezien. Dat ziet er dus goed uit. Maar in kas waar het eerst is geplant zien we al behoorlijk veel besmetting . Dat heeft misschien ook te maken met de zwaardere belasting en de onbalans in de plant.” Hoewel er voor iedere kas een aparte substraatunit staat, is Van Gurp niet van plan het druppelwater voor de andere twee afdelingen met hypochloriet te ontsmetten. “We proberen het eerst op de biologische manier. Omdat er nog geen duidelijke resultaten zijn geboekt doen we dat maar in een kas.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp