‘Wat nu goed is, kan over een maand anders zijn’
Johan Punter in Slootdorp teelt peen in een akkerbouwrotatie met consumptieaardappelen, suikerbieten, witlofwortelen, wat spinazie voor de zaadproductie, uien en graan. “Dat is behoorlijk uitgebreid, en ook wel behoorlijk zwaar”, doelt hij op het intensieve grondgebruik met deze gewassen. Peen draait mee in een 1:8 rotatie, en zelfs 1:9. “Je moet wel eens wat schuiven, want het is niet altijd gemakkelijk te combineren met aardappelen en je moet het ook nog inpassen met uien ook. Daarvoor houden we een 1:6-rotatie aan. Dat is te krap voor peen. Om het plaatje rond te krijgen, huren we ook dan ook grond bij.” Al het werk voor peen gaat in eigen beheer, inclusief alle grondbewerkingen, het rooien en de opslag. Daarnaast zit hij nog in de landelijke peencommissie.
Goed in de gaten houden
Momenteel is het vooral het uitleveren van peen dat de klok slaat. “We zitten daarmee op schema, maar de kwaliteit valt niet altijd mee. Dat is niet anders dan bij anderen. We zitten nu ook in een partij die zijn langste tijd wel heeft gehad. We hebben uiteraard ook goede partijen, maar je moet goed blijven opletten. Want wat nu goed is, kan over een maand heel anders zijn. Een kwestie van goed in de gaten houden, door regelmatig te spoelen.” Punter noemt de prijs ‘op zich redelijk’, maar in combinatie met een mager aantal kilo’s uit de kist niets overdreven.
Bestrijding wortelvlieg
Op het veld ligt de komende tijd nog wat ploegwerk te wachten, maar dat gaat geen problemen geven. “De structuur is behoorlijk goed”, stelt hij vast. “We hebben geen verkeerde winter gehad”.
Zijn grootste zorg betreft de situatie rond de wortelvliegbestrijding. Waarschijnlijk mag dimethoaat het komend seizoen nog wel – duidelijk is dat nog niet – maar slechts twee keer gedurende de teelt. “Met een hoge druk van de wortelvlieg is dat hetzelfde als niet spuiten. Coaten mag ook al niet meer. Er wordt wel gewerkt aan een alternatief, maar dat biedt het komend jaar nog geen soelaas. Er kunnen dus stevige problemen ontstaan.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen