Telers van prei zijn ongerust over de druk van trips in hun gewas en de gebrekkige mogelijkheden om de insecten te bestrijden. De beschikbare middelen als Vertimec, Tracer en pyrethroïden geven onvoldoende resultaat.
Het signaal komt van HortiNova-specialist Johan van de Logt. Hij stelt vast dat de tripsdruk soms zo hoog oploopt, dat dit resulteert in groeiremming en onherstelbare schade. Tijdens de weggroei maakt prei van binnenuit schoon blad, maar aangetast buitenblad is ook nog lang aanwezig, aldus Van de Logt. Een middel als Tracer werkt volgens hem wel, maar is ontoereikend. “Je vindt na behandeling wel dode tripsen liggen, maar er blijven er simpelweg te veel over.”
Een bekend advies is dat ‘goede groei’ de beste barrière tegen aantasting is, maar in de praktijk gaat dat ook niet altijd op, constateert hij. “Plantenkwekers mogen het middel Benevia gebruiken. Dat lijkt een goede oplossing, maar het middel heeft geen toelating in de productieteelt.”
Etiket Benevia
Volgens buitendienstman Jan Martijn Spruit van toelatingshouder Dupont is prei een van de groentengewassen waarvoor een toelating van Benevia is aangevraagd. Andere gewassen waarvoor dat geldt zijn spruitkool, aardbei, sluitkoolachtigen (rode en witte kool, gele en groene kool, savooiekool, spitskool en spruitkool), peen (bospeen, waspeen, B-peen), bloemkool en broccoli, pastinaak, wortelpeterselie en alle ui-achtigen.
Het middel zal twee keer in een teelt mogen worden ingezet, vermoedt Spruit. Wanneer de toelating – door het Ctgb – erdoor komt is onduidelijk. “Wel weet ik dat er een grote lobby actief is om de toelating te bespoedigen.”