Donderdagavond rond 21:30 uur werd het pikdonker rond Horst en Venray. Een ongekende hagelbui raasde over het gebied met hagelstenen als eieren zo groot. In Meerlo viel gisteravond in ongeveer 20 minuten zo’n 65 millimeter. Dat alles ten gevolge van een zogenaamde ‘supercel’, het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. De buien gaan gepaard met zware neerslag, windstoten, bliksem en hagel. In de loop van de nacht vielen ‘aanvullend’ nog enkele stevige buien.
Het verwoestende resultaat van de ‘supercel’ is daags erna goed te zien; in prei, ijsbergsla, rabarber, aardbei en in asperge (zie fotoreportage). Omdat er in de afgelopen periode al ruim 200 millimeter neerslag viel, manifesteren zich op diverse plaatsen inmiddels complete vennen op percelen met een glooiend of aflopend karakter. Fruitbomen die al wat langer in het water staan, beginnen af te sterven.
Stenen door de kroppen heen
Een van de getroffen telers is ijsbergslateler John Jenniskens uit Horst. “We waren al getroffen, maar nu zijn we nog een keer beschoten. Er zijn hagelstenen dwars door de slakroppen heen gegaan”, stelt hij vast. In een pas geplant perceel kan de cultivator, tenminste, zodra de grond dat toelaat. Daar wordt opnieuw geplant. “De echte problemen komen nog. Percelen die tegen de oogst aan zitten, kunnen we niet snijden, want we kunnen met de oogstmachine niet op de percelen. Nou hoeven we met deze prijsvorming niet alles op alles te zetten, maar toch…”, aldus een gelaten Jenniskens.
Preiplanten aan gort
Gelatenheid; dat is eigenlijk het algehele gevoel, want tegen dit natuurgeweld valt niets te beginnen. Bij een Anthuriumkwekerij zijn zo’n duizend ramen gesneuveld en op een perceel prei van de Gebroeders Vergeldt staat een meer aan water en zijn planten aan gort gehageld.
Peenruggen weggespoeld
“Dit is echt absurd. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus peenteler Huub in ’t Zandt. “Gewassen die alleen maar plat liggen, trekken denk ik nog wel recht, maar de meeste percelen hebben we in de tweede helft van mei gezaaid. Die hebben nu 2 tot 6 echte blaadjes, waarvan er op sommige percelen nogal wat geknakt zijn. Het is afwachten hoe die er doorheen groeien.”
De zijkanten van de buitenste ruggen zijn op een perceel in Oirlo weggespoeld. Op een ander perceel staat een halve hectare onder water. “Dat water wegpompen gaat niet.” Het vroegste perceel stond op de nominatie om binnenkort te gaan rooien. “Dat zal wel enkele dagen later worden en dan moeten we nog kijken hoe het rooien zal gaan.” Verder liggen schimmels op de loer, maar daartegen spuiten is voorlopig nog niet mogelijk.
Een impressie van de toestand vanmorgen rond het Noord-Limburgse Meerlo (foto’s Stan Verstegen).