Het Ministerie van Economische Zaken heeft opnieuw een vrijstelling voor 120 dagen verleend voor het middel V10 van Valto tegen Pepinomozaïekvirus in tomaat. Sinds dit najaar is er echter al een volledig toegelaten alternatief in de vorm van PMV-01.
De 120-dagen vrijstelling voor de onbelichte tomatenteelt is afgegeven op verzoek van LTO Glaskracht Nederland en geldt voor de periode 1 november tot en met 28 februari 2017. In de vrijstelling wordt er uitdrukkelijk op gewezen dat ’toepassing van het middel in opkweek van de tomatenplanten niet is toegestaan’. Hiermee volgt staatssecretaris Martijn van Dam de adviezen van NVWA en Ctgb. De wettelijk doorslaggevende overweging daarbij is dat ‘zonder de vrijstelling van het middel V10, PepMV in de bedekte onbelichte productieteelt op geen enkele andere redelijke wijze te beheerden is’, zo valt te lezen in de Staatscourant van 3 november. Dit najaar is echter het vaccin PMV-01 tegen hetzelfde virus officieel toegelaten in de Nederlandse tomatenteelt. Het besluit is op 24 oktober verschenen in de Staatscourant. PMV-01 mag nu het hele jaar en zonder einddatum worden gebruikt in de tomatenteelt, belicht en onbelicht. In de praktijk voldoet dit vaccin goed, zo is in de afgelopen jaren gebleken tijdens de periode van tijdelijke vrijstellingen in Nederland en België en volledige toelating (in onder andere België).
Verhoogd risico
De vrijstelling voor V10 is tot stand gekomen via inspanningen van de landelijke commissie tomaat en de coördinator effectief maatregelenpakket van LTO Glaskracht Nederland. Hun standpunt is altijd geweest dat het beter is dat er twee concurrerende middelen worden toegelaten, ook als het gaat om middelen op basis van zwakke virusstammen zoals hier het geval is. V10 is een mengsel van twee verschillende stammen van Pepinomozaïekvirus (‘Peru/Europese’-stam VX1 en ‘Chili’-stam VC1). Het argument van de producenten Valto en Groen Agro Control is dat beide zwakke stammen nodig zijn om Pepinomozaïekvirus in tomaat te bestrijden. De Chili-stam is echter verreweg dominant en zou op den duur de Peruviaanse/Europese stam kunnen verdringen, zo leerde onderzoek bij de Belgische proefcentra voor de glastuinbouw. Daarbij komt dat het toepassen van een mix van vaccins door virologen gezien wordt als een groot risico op het vormen van agressieve mutanten. Om die reden screent DCM van tevoren de jonge planten op aanwezigheid van (onder andere Valto-) Pepinomozaïekvirus. Zit er al ander virus in, dan wordt het PMV-01-vaccin niet geleverd.
Klik hieronder voor de volledige tekst van de tijdelijke vrijstelling van V10