Doorgaan naar artikel

Hittegolf kan zonnebrand geven in appelteelt

Vandaag zal in grote delen van het land de 30 graden overschreden worden. Met de appels al bijna rijp aan de bomen kan de voorspelde hittegolf tot zonnebrand leiden.

Bij twijfel zou de fruitteler vandaag al kunnen spuiten met kalk of talk. Het witte laagje op de vruchten kan de felle zon tegenhouden en zonnebrand voorkomen. De flinke hoeveelheden regen van het afgelopen weekeinde kan de noodzaak daarvoor overigens nog afzwakken vermoed fruitvoorlichter Gerard Kievit van Delphy. “Bij zonnebrand speelt dat de plant problemen heeft voldoende te verdampen. Door het natte weer is dat nu iets minder snel het geval. Alternatief voor spuiten met talk bij langer aanhoudend heet weer is het beregenen van het gewas.”

Opbrengstverliezen door hittegolf

In landen als Spanje en Frankrijk speelt de kans op zonnebrand van appels een prominente rol in de bedrijfsvoering. In deze landen beschermen de telers hun appels vaak door klei of talk over de fruitbomen te spuiten. Het witte laagje beschermt de appels door middel van verlaging van de temperatuur en reflectie van het ultraviolette licht.

Appeltelers in België en Nederland maken zich in het algemeen veel minder zorgen over de kans op schade door zonnebrand. Het aantal warme dagen is hier immers veel lager dan in de zuidelijke landen van Europa. Waar in Frankrijk en Spanje elk jaar meerdere hittegolven voorkomen, kennen wij jaren zonder hittegolf.

De laatste hittegolf in België en Nederland dateert van juli 2015. De extreme hitte heeft er toen voor gezorgd dat er aanzienlijke opbrengstverliezen optraden. Veel appels hadden toen last van zonnebrand. Volgens het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden trof het vooral jonge bomen die helemaal aan het zonlicht worden blootgesteld. Ook is er een verschil in de variëteiten: vooral de Boskoop en Jonagold zijn vatbaarder voor zonnebrand dan andere soorten.

Spuitproef in België

Op het Belgische Proefcentrum Fruit heeft Compo Expert een proef laten doen naar de werking van het talkpoeder dat ze ook in Zuid-Europa aan fruittelers levert. Lex Slootweg van Compo Expert: “In 2015 zijn twee in 2013 geplante variëteiten beproefd: Elstar en Jonagored. In deze proef kwam duidelijk naar voren dat jonge bomen die niet behandeld worden grote opbrengstverliezen te zien geven na het optreden van zonnebrand.” Het ras Elstar had onbehandeld 31% meer appels met zonnebrand dan behandeld met het talkproduct Invelop. Voor Jonagored was de schade nog veel groter: 54% meer appels met zonnebrand.

“Ons advies is vlak voor de hittestress 50 kilo per hectare Invelop te doseren in 600 liter per hectare water”, aldus Slootweg. Zonder regen, waardoor het talklaagje weer afspoelt, houdt het middel drie weken zijn werking.

Dat laatste is nu meteen ook wel een probleem, stelt voorlichter Kievit. “Zo dicht op de oogst is er flinke kans dat de kalk of talk er niet meer af zal spoelen. Je moet de appels dan schoon borstelen.” Ook is er wel kans dat de doorkleuring van de vruchten door het afschermende laagje wat achterblijft.`

Hittegolf kan zonnebrand geven in appelteelt


 

Wat is zonnebrand en hoe te voorkomen?

Binnen de cellen van de appels die blootgesteld zijn aan hoge temperaturen ontstaan de zogenaamde vrije radicalen. Als gevolg hiervan wordt de plantencel instabiel en sterft. De kenmerkende bruine plekken zijn het gevolg. Zonnebrand manifesteert zich direct, na de oogst of na bewaring in de koeling.
Hoe meer de appels in de schaduw hangen hoe minder kans er is op zonnebrand. Oudere bomen hebben daardoor minder last dan jonge bomen. Door hagelnetten te plaatsen of geen zomersnoei toe te passen wordt de kans op zonnebrand gereduceerd. Ook kan beregening ter afkoeling van de appel helpen.  Naast genoemde maatregelen kan men er ook voor kiezen om talk te spuiten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin