“We hebben nu toch wel wat moeizame trossen”, zei vorige week Erik Zwinkels van Zwinkels Tomaten in Naaldwijk. De opvolging in het kleuren van de tomaten (cocktailras Brioso) is onregelmatig en de laatste tomaat aan de tros blijft nog al eens hard groen van kleur.
“Het heeft te maken met de moeizame zetting tijdens de perioden met heet weer. Ze zijn bovendien nog al fijn geworden door de enorm hoge snelheid. De uitgroeiduur was wel 5 dagen korter dan normaal. Het gemiddeld vruchtgewicht was daardoor gedaald naar 36 gram. Nu loopt het weer wat op, maar het valt in het najaar niet mee het weer op een hoog niveau te krijgen.” De productie is na de hausse ver teruggevallen. “Wat we in september meer hebben geknipt, dat leveren we sinds begin oktober weer in. De productie is gewoon naar voren gehaald.”
Tot Kerst door
Het gewas ziet er nog steeds goed uit. “Alles staat er nog. Er is hooguit een stengel kapot gereden.” In week 39 is de kop uit de plant gehaald. Vorige week werd de laatste bloei gehandhaafd. “We gaan tot Kerstmis door, dus het is wel zaak om het gewas gezond en sterk te houden.” Vrijwel het hele seizoen is er iedere week een blaadje uit de kop gehaald, tot een week voor het koppen. “Alleen toen het zo heet was hebben we het een week over geslagen. Het is goed bevallen. Bij een ras als Brioso moet je het wel doen als je 4,1 stengels per vierkante meter hebt staan.”
Lagere etmalen
De etmaaltemperatuur is al sterk verlaagd naar circa 17 graden. Overdag staat de kastemperatuur ingesteld op 20 tot 20,5 graden met 2 graden verhoging op lichtintensiteit (175-300 W/m2). Vanaf 17 uur zakt de temperatuur naar 14 tot 14,5 graden en pas om 1:30 uur gaat hij weer naar 16,5 graden. Om 9 uur gaat hij weer naar de dagtemperatuur. Het scherm gaat af en toe al dicht op warmtevraag en/of uitstraling. “Bij een buisvraag van boven 38 graden of als het weerstation buiten een uitstraling boven 110 Watt aangeeft mag het scherm dichtlopen. Op alleen uitstraling houdt ik een grote kier aan van minstens een halve meter, want ik wil niet dat bijvoorbeeld de ramen weer open gaan. Op buisvraag mag hij helemaal dicht lopen.”
Plagen corrigeren
In de gewasbescherming heeft het warme weer ook zijn sporen nagelaten. Er zijn veel rupsen en witte vlieg. Tegen rupsen is al een aantal keer met Dipel gespoten. “Het is een nieuwe biologisch middel dat te vergelijken is met Xentari. Het lijkt ook goed te werken. Dat is ook nodig want het was al zover dat de rupsen de tomaten gingen aanvreten.” Tegen wittevlieg is een keer Oberon gebruikt maar dat lijkt voor de rest van het najaar niet voldoende. Daarom zijn vorige week in iedere tralie nog gele vanglinten opgehangen. “Macrolophus is niet meer op sterkte gekomen sinds we begin september een groot deel hebben zien veranderen in klapkonten.”
AUTEUR: GERARD BOONEKAMP