Doorgaan naar artikel

Tientallen miljoenen schade door wateroverlast

De extreme regenval van de afgelopen weken leidt tot tientallen miljoenen euro’s schade, volgens de Limburgse Land- en tuinbouwbond (LLTB).

Ook de ZLTO verwacht vooralsnog een miljoenschade door extreme regenval. De meeste schade door extreme regenval in korte tijd doet zich voor in Zuid-Oost Nederland, maar ook in andere delen van het land zijn grote problemen ontstaan door plaatselijk extreme regenval. Op sommige percelen met aardappelen en uien is het gewas volledig verrot, maar ook ander gewassen zoals mais, tuinbouwgewassen en boomkwekerijproducten zijn regionaal zwaar getroffen.

Erger dan in 2014

Rond het grensgebied tussen Limburg en Noord-Brabant is sinds 27 mei 180 millimeter neerslag gevallen, circa een kwart van de jaarlijkse neerslag. Roermond was met 197 mm in de afgelopen 2,5 weken de natste plek van het land, normaal valt er in juni gemiddeld 65 mm. De grond is verzadigd en de regenval is nog niet voorbij. De LLTB noemt de schade nu al erger dan in 2014 toen er ook grote wateroverlast was. Volgens woordvoerder Roel Boots zijn er leden met schades van €500.000 en meer. Op 16 juni waren er al meer dan 100 schademeldingen binnen van LLTB leden. Dat is exclusief de schademeldingen die boeren rechtstreeks bij waterschappen indienen.

Foto’s: Bert Jansen

De ZLTO steunt haar leden ook met het indienen van schadeclaims en heeft net als de LLTB speciale informatieavonden belegd. Volgens woordvoerder Maarten Leseman richt de ZLTO zich nu samen met de waterschappen op het inventariseren van knelpunten om te kijken waar en hoe het mis is gegaan. Ook komt er overleg op bestuurlijk niveau.

Weerverzekering dekt hooguit deel schade

De zogenoemde Brede weersverzekering (BWV) die boeren kunnen afsluiten dekt doorgaans lang niet alle geleden schade. Onder meer omdat een drempel geldt waarboven schade pas wordt vergoed en ook niet volledig wordt vergoed. Ook hebben lang niet alle boeren zo’n verzekering afgesloten, waarvan een deel van de premie via het gemeenschappelijk Landbouwbeleid wordt vergoed.

Dat geldt ook voor akkerbouwer Johan Geraats in het Limburgse Baexem. Hij raamt zijn schade op circa €500.000. Volgens LLTB-woordvoerder Roel Boots zou zo’n verzekering de schade moeten dekken. “Maar voor boeren bieden die verzekeringen in dergelijke omstandigheden geen uitkomst.” Wat de LLTB betreft wordt de huidige BWV-verzekering omgevormd naar een toekomstbestendig noodfonds.

Tientallen miljoenen schade door wateroverlast


‘Heftige schade’

Bij verzekeraar Vereinigte Hagel zijn volgens directeur Jan Schreuder inmiddels bijna 30 meldingen binnengekomen met soms ‘heftige schade’. Het gaat om gewassen van aardappelen en uien, tot mais en fruit. Bij Agriver zijn 6 meldingen binnengekomen, maar ‘lang niet alle boeren zijn verzekerd’ aldus directeur Marien Boersma. Beide verzekeraars melden dat het aantal afgesloten BWV-verzekeringen fors is gegroeid dit jaar.

De LLTB heeft Staatsecretaris Martijn van Dam uitgenodigd om de situatie ter plekke te bekijken. Kamerlid Jacco Geurts deed hetzelfde verzoek aan Minister Schultz van I&M, het verantwoordelijk Ministerie voor de Waterschappen. Schultz wilde dat tijdens een Kamerdebat over water echter niet toezeggen.

Schade in Noordwest-Europa

De schade door extreme regenval doet zich op meer plaatsen voor in Noordwestelijk Europa. Ongeveer een derde van de lentespinazie en zomerbloemkool in België is vernietigd en ook in andere regio’s in Noordwest-Europa is de impact groot. Dat meldt de Belgische nieuwssite vilt.be. Schimmelziekten in de overige groentegewassen en de aanvang van teelten die moet worden uitgesteld als gevolg van de hevige neerslag, kunnen de schade nog doen oplopen. In Noordwest-Duitsland is 20% van het gebied waar bladgroenten, zoals spinazie, wordt geteeld, aangetast door schimmel. In de zuidelijke deelstaat Beieren heeft de overheid inmiddels noodhulp aangekondigd.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin