Doorgaan naar artikel

Westland bijt van zich af in dossier buitengebied

Westland ligt onder vuur van oppositiefractie Westland Verstandig om haar handhaving van burgerbewoning in glastuinbouwgebied. De gemeente bijt van zich af en geeft en passant een inkijk in het wel en wee van een tuinder, die midden in het Westland een kavel van meer dan 10 hectare bij elkaar probeert te herstructureren.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Westland zijn niet blij met de toon waarop de raadsfractie van lokale partij Westland Verstandig raadsvragen stelt. Dat liet burgemeester Sjaak van der Tak vandaag weten in de beantwoording van vragen over handhaving van bewoning in het buitengebied.

“Voordat wij tot beantwoording overgaan, maken wij u attent op het volgende”, schrijft Van der Tak. “Wij hebben geconstateerd dat in de gestelde vragen harde oordelen worden gegeven over onze handelswijze. Zo wordt er, zonder dat de beantwoording van de vragen wordt afgewacht, gesproken over “oneigenlijke handhaving”, “curieuze feiten”, “niet terechte, correcte en volledige berichten”, “misbruik van een machtspositie door de gemeente”, “oneigenlijke gronden” en “bluffen”. Wij verzoeken (…) de fractie Westland Verstandig om bij het stellen van vragen de bestuurlijke elegantie te betrachten die binnen Westland gewenst is.”

Gedetailleerde vragen

In de eind december ingediende vragen gaat Westland Verstandig gedetailleerd in op de manier waarop de bewoner van het huis aan de Bredenel nummer 4 in Honselersdijk door de gemeente en door een naburige tuinder is benaderd. B en W zien zich in beantwoording van de vragen genoodzaakt om – met instemming van de betreffende tuinder – net zo gedetailleerd te antwoorden.

De betreffende naburige tuinder op nummer 12, volgens het telefoonboek potplantenkweker Huub van Leeuwen, “is al elf jaar bezig om herstructurering in dit gebied met een oppervlakte van circa 18 hectare te realiseren, waarbij miljoenen zijn geïnvesteerd.”

Onderhandelingen over aankoop

Van meet af aan is Van Leeuwen in de race om ook Bredenel 4 te kopen. De onderhandelingen wilden niet vlotten en de crisis die in 2008 uitbrak maakte het er niet overzichtelijker op. Hoe het loven en bieden tussen de potentiële koper en verkoper verliep, daarover wil en kan de gemeente geen uitspraken doen. De onderhandelingspositie van een niet-tuinder in een woning middenin een gebied met bestemming glastuinbouw is er met het verstrijken der jaren logischerwijs echter niet sterker op geworden.

Het beleid van de gemeente is helder: een tuinder die plannen heeft en daarbij wordt gehinderd door niet officieel goedgekeurde burgerbewoning in dat gebied, die staat in zijn recht.

De gemeente antwoordt: “De eigenaar van Bredenel 4 heeft in 2006 een verzoek ingediend om de bestemming van de woning te wijzigen van de bestemming “Agrarisch-Glastuinbouw” naar de bestemming “Wonen”. Dit verzoek is bij besluit van 27 februari 2007 afgewezen, mede in verband met de ligging van de woning. Daarbij hebben wij echter wel aangegeven dat wij, ondanks dat wij daartoe bevoegd waren, op dat moment geen directe aanleiding zagen handhavend op te treden tegen de strijdige bewoning. Tevens hebben wij kenbaar gemaakt dat de bewoning door de toenmalige bewoners was toegestaan totdat herstructurering in het gebied zou plaatsvinden of totdat de woning weer nodig zou zijn voor de agrarische bedrijfsvoering. Verder is destijds nadrukkelijk aangegeven dat onderhoudswerkzaamheden wel zijn toegestaan, maar vergunningplichtige bouwwerkzaamheden niet.”

Plannen alsnog vorm

De plannen van potplantenkweker Van Leeuwen kregen de laatste jaren alsnog vorm. In 2013 kocht hij wegen en een brug aan van de gemeente. Ook kocht hij grond in het gebied aan aan de Van Brienenlaan om een sloot van 450 meter lang en 7 meter breed te kunnen dempen en elders in het gebied te kunnen vergraven. En in 2015 kwam het dan toch uiteindelijk ook van aankoop van de agrarische bedrijfswoning Bredenel 4.

Vier bedrijfswoningen

Daarmee heeft Van Leeuwen nu volgens de bij de gemeente bekende informatie de beschikking over vier bedrijfswoningen. Bredenel 12 wordt bewoond door de tuinder zelf, de woningen Bredenel 3 en 5 worden bewoond door tijdelijke werknemers van het bedrijf en de woning Bredenel 4 is nu bestemd voor bewoning door de zoon  en bedrijfsopvolger van de potplantenkweker.

B en W: “Thans ontbreken er nog twee puzzelstukjes die tot op heden niet zijn verworven. Het betreft de percelen Gantel 11 en Regulierenpad 3. Het laatste perceel betreft een verouderde en al jarenlang ongebruikte kas met een agrarische bedrijfswoning die niet overeenkomstig de agrarische bestemming wordt gebruikt.”

De kassenbouwer kan dus nog steeds niet aan de slag in deze polder tussen Honselersdijk en Poeldijk. Het is maar één dossier in het Westland dat nu weer zo onder de loep ligt vanwege de plannen van Cees Veermans Coalitie HOT. In een bijlage aan de beantwoording van deze raadsvragen voegt de gemeente een tabel toe met 17 handhavingsbrieven in het gebied Boomawatering alleen al.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin