Doorgaan naar artikel

Meer zicht op resistentiebehoud onder stress

Sommige veredelde tomatentypen behouden hun resistentie tegen ziekten ook bij stressvolle omstandigheden. De Wageningse onderzoeker Christos Kissoudis laat als eerste zien hoe dat komt en promoveert op 26 februari op dit onderzoek.

Via veredeling kunnen moderne rassen zich verweren tegen allerlei ziekteverwekkende schimmels en bacteriën. Maar de resistentie werkt over het algemeen alleen goed als het gewas voldoende voeding en water krijgt en de omgeving niet te warm of te zout is. Resistente tomaten in verzilte bodems krijgen net zo goed meeldauw, althans de meeste. Kissoudis bestudeerde tomatentypes met heel verschillende genen voor de afweer tegen meeldauw en vond er een die zich ook in verzilte bodem kon verdedigen tegen meeldauw. Kennelijk werkt het ene resistentie-gen wel in gestreste planten en het andere niet. Tomatenplanten met het Ol-4-gen kunnen zich ook verdedigen bij zoutstress. Planten met het Ol-1-gen niet.

Met deze kennis is het mogelijk rassen te veredelen die onder minder-optimale omstandigheden goed blijven groeien en produceren. Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde Kissoudis zich tot een expert op het gebied van milieu-afhankelijke ziekteresistentie. Hij publiceerde onder andere twee review artikelen over dit onderwerp en er zitten nog meer publicaties in de pijplijn.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin