Rotterdam probeert de professionele tuinbouw de stad in te lokken. De gemeente organiseert samen met Hogeschool InHolland een cyclus van vijf lezingen onder de noemer Voedsel en de Stad. En de stad wil er echt die tuinder bij halen.
Op woensdag 12 oktober trappen Maren Schoormans van Koppert Biological Systems en Hans Dagevos van Hogeschool InHolland af in de Rotterdamse Markthal. Het zal gaan over voedselverspilling in de keten, het tegengaan van postharvest waste, en voedselverspilling bij de consument.
In Amsterdam ontmoeten al sinds jaren stedelingen en voedselprofessionals elkaar in De Rode Hoed. Daar startte in 2009 de eerste debatreeks, later bekend onder de naam It’s the Food, stupid! Het draait om voedsel, domkop! De laatste jaren is die wat onvriendelijke aanspreektitel vervangen door ‘my friend’.
Westerse stedeling
Economie, cultuur, natuur, het is uiteindelijk allemaal terug te voeren op voedsel, mijn vriend! Dat werd in vroeger jaren nog wel eens vergeten door de westerse stedeling, die aan voedsel bepaald geen gebrek had. Maar de laatste tien jaar raakt men links en rechts doordrongen van – afgezaagd maar waar – de Bedreigingen en de Kansen
De Bedreigingen: voedselverspilling, honger, obesitas, milieudruk, de landbouw als wereldwijde aanjager van klimaatverandering, 9 miljard monden in 2050…
De Kansen: voedsel is big business en wordt alleen maar bigger naarmate het door de vraag van die straks 9 miljard monden schaarser en schaarser wordt.
Interesse van rijke beleggers
De opkomst van de uiteindelijk toch vooral financieel gedreven interesse in voedsel van grote bedrijven en rijke beleggers aan de ene kant en aan de andere kant die van bevlogen stadslandbouwers is bruut samen te vatten met: voedsel is te belangrijk om aan plattelanders over te laten.
In De Rode Hoed waren al die jaren tussen de daar te verwachten grootstedelijke intelligentsia ook net genoeg boeren en tuinders aanwezig als bezoeker of zelfs als spreker, om ze daar niet van grachtengordelcentrisme te kunnen betichten. Maar in Rotterdam pakken ze het nu toch nog wat praktischer aan, getuige de prominente rol van Koppert en met de Wageningse tuinbouwprof Olaf van Kooten als avondvoorzitter.
Netwerken buiten de comfortzone
De uitnodiging van de gemeente Rotterdam om vooral naar de Markthal te komen voor deze lezingen, gaat in de eerste plaats naar tuinders en andere ondernemers in de voedselproductie- en -handel en –verwerking, die op zoek zijn naar nieuwe businessmodellen. Netwerken zal hier in de stad vast en zeker wat anders in zijn werk gaan dan wat netwerken voor tuinders meestal inhoudt: deze keer niet in de eigen comfortzone van tuinders onder elkaar een biertje en een hapje en vragen hoe het in de teelt gaat.
Dus – ook al is Rotterdam voor een Westlander minder eng dan Amsterdam – … wie durft?