Doorgaan naar artikel

Light leaf spot ook in sluitkool

Behalve in spruitkool blijkt light leaf spot ook in sluitkool voor te komen. De aantasting werd onlangs aangetroffen in een bewaarcel met wittekool. Het beeld lijkt erg op dat van echte meeldauw.

Het afgelopen seizoen werd op diverse plekken in het gewas spruitkool light leaf spot aangetroffen. Nu blijkt dat de schimmel ook andere brassicasoorten kan aantasten. De schimmel Pyrenopeziza brassicae -de veroorzaker van light leaf spot- behoort net als de veroorzaker van echte meeldauw tot de groep van de ascomyceten.

Light leaf spot ook in sluitkool


Enkele weken incubatietijd

Volgens Nico van Langen van CAV Agrotheek in Wieringerwerf lijkt het erop dat de infectie laat in het seizoen kan optreden – als er niet meer bestreden wordt- en na enkele weken incubatietijd in de bewaarcel tot expressie komt.

Sporenvorming in koelcel

Vanuit de kennis over koolzaad is bekend dat de schimmel kan sporuleren tussen de 4 en 20 graden Celsius. Volgens Van Langen lijkt het erop dat de sporenvorming ook in de koelcel kan doorgaan, bij temperaturen rond nul graden Celsius. Dat is volgens hem te zien op een macrofoto die half februari van de aantasting is gemaakt. Hierop zijn losse sporen te onderscheiden.

Light leaf spot ook in sluitkool


Het onderwerp kwam woensdagavond ter sprake op een door CAV Agrotheek en Vollgrondsgroente.net georganiseerde teeltbijeenkomst voor groentetelers.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin