Doorgaan naar artikel

Paprika geel

‘Nu groeit de plant nog onwijs hard, dus heeft hij ook veel eten nodig.’

Bij de gele paprika van Leon van der Stel loopt de zetting zoals op veel collega-bedrijven. “Hier wat geaborteerd en daar weer wat gezet.” Nu hij begonnen is om van de eerste snee te snijden, en het tweede zetsel aan het uitgroeien is, krijgt het gewas weer ruimte voor herzetting. “Het gewas staat er ook zo bij dat hij mag gaan herzetten richting het derde zetsel.”
Het tweede zetsel is niet te groot, zodat het vlot door groeit bij de best hoge temperaturen. De grofheid van het oogstbare eerste zetsel is goed. “Het gewas is niet te zwaar belast, zodat we lekker werk houden.”

Scherm langer open
Bij de temperatuurinstellingen hanteert hij begin week 12 een dagtemperatuur van 21 graden Celsius. In de nacht stookt hij 18 en 19 graden Celsius, soms is dat 19 graden vlak.
Met de toenemende daglengte blijft het schermdoek langer open. Op zonnige dagen met hogere temperaturen ligt het tussen 8.00 uur en 19.30 uur open. “Voor de gewasactiviteit zijn we heel blij met de zon en hogere temperatuur. We proberen met de buitentemperaturen mee te telen.”

Plant heeft veel eten nodig
Bij de watergift krijgen de planten 100cc. voor elke 100 Joules instraling. De instellingen zijn nog normaal. “”Er staan nog geen EC-verlagingen in. Dat komt pas als we de EC op gaan zien lopen in de wekelijkse matmonsters, en als de watergehaltemeter dat aangeeft. Maar dan moet de instraling eerst weer richting de 10.000 Joules per week gaan. Nu groeit de plant nog onwijs hard, dus heeft hij ook veel eten nodig.”
Vanwege de best flinke gewasgroei, zit er ook een behoorlijk topje in de plant. Met topwerk weet hij steeds rond te komen. “Maar het snijden krijgt nu (begin week 12) even prioriteit, en je ziet het toppen wel opschuiven naar het eind van de week.”

Schoon van plagen
De kas is nog vrij schoon van plagen. Luis of rupsen steken nog niet de kop op. “We hebben nog geen correcties toe hoeven te passen.” Er zijn preventief al diverse biologische bestrijders ingezet, waaronder Orius en Macrolophus. Ook zijn graanpollen geplaatst.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin