De Russische president Vladimir Poetin ontving afgelopen week de Beierse minister-president en CSU-partijleider Horst Seehofer en voormalig minister-president Edmund Stoiber. Samen spraken ze over de mogelijkheden tot versoepeling van de Russische handelsboycot.
Versoepeling die dringend nodig is, omdat steeds meer boeren en tuinders de gevolgen van de boycot ondervinden.
In de Landbouwcommissie van het Europees Parlement heb ik al vaak aangedrongen op voortzetting van de dialoog om het vertrouwen tussen de EU en de Russen te herstellen. Dat vertrouwen werd flink beschadigd door het conflict in Oekraïne en de daaropvolgende sancties. Alleen door middel van diplomatie, kunnen die sancties worden afgebouwd. Ik steun Stoiber en Seehofer dan ook volledig in hun aanpak.
‘Ingrijpen Europese Commissie zet nauwelijks zoden aan de dijk’
Keer op keer wordt pijnlijk duidelijk dat het ingrijpen van de Europese Commissie in reactie op de Russische boycot nauwelijks zoden aan de dijk zet. Zo heeft de zoektocht van de Commissie naar nieuwe markten nog niet het gewenste resultaat gehad, vanwege de verslechterende economische omstandigheden in de opkomende landen.
Ook de regeling voor private opslag, die eind januari werd gesloten met bijna 90.000 ton varkensvlees, heeft de situatie niet verbeterd. Integendeel: over vier tot vijf maanden, wanneer de opgeslagen producten alsnog op de markt worden gebracht, dreigt de varkensprijs verder omlaag te gaan. Die prijs is met een notering van net onder de €1,30 nu al dramatisch laag.
‘Handel tussen VS en Rusland gaat gewoon door’
Er zijn meer sectoren die zwaar worden getroffen door de Russische boycot. Zo vernietigen de Russen met bulldozers op grote schaal Europese landbouwproducten die sinds de invoering van de boycot verboden zijn door het Kremlin. Zo werd er tot afgelopen zomer al 27 ton kaas, 114 ton varkensvlees, 73 ton perziken, 40 ton tomaten en 100 kilo appels vernietigd. Daarnaast is een onbekende hoeveelheid Nederlandse bloemen verbrand.
Tegelijkertijd gaat de handel tussen de Verenigde Staten, onze traditionele bondgenoot, en Rusland gewoon door. En dat terwijl ook de Amerikanen sancties hebben afgekondigd tegen de Russen. Het Amerikaanse zakenblad Forbes stelde een lichte stijging in de handel tussen de VS en Rusland vast over 2014 en slechts een lichte daling over 2015, wat overigens vooral een gevolg bleek te zijn van de dalende olie- en gasprijzen. Hierdoor dreigt Europa achterop te raken.
‘Streven naar opheffing van schadelijke handelssancties’
De EU moet streven naar opheffing van de schadelijke handelssancties. De land- en tuinbouwsector wordt nu al anderhalf jaar in de volledige breedte geraakt door een politiek conflict waar het geen schuld aan heeft. Daarom sta ik als CDA-Europarlementariër volledig achter de benadering van onze zusterpartijen CDU en CSU.
Bij de onderhandelingen met de Russen mag de soevereiniteit van Oekraïne niet worden vergeten, maar een doodsteek voor onze boeren en tuinders als gevolg van een politiek conflict moet worden voorkomen.