Greenpeace en Natuur & Milieu hebben in een brief de provincie Zuid-Holland gevraagd stelling te nemen tegen kolenwarmte in een warmterotonde.
De organisaties geloven niet in een CO2-afvang voor kolenwarmte en wijzen deze energiebron categorisch af. De capaciteit voor CO2-afvang is te beperkt en te duur. Greenpeace vindt dat het toelaten van warmte uit de kolencentrale leidt tot een license to operate voor de betrokken kolencentrales, terwijl wordt gestreefd naar uitfasering van deze vorm van electriciteitsproductie. Volgens Greenpeace zou het bovendien een fout zijn in te gaan op deze korte termijn oplossing. In de warmteanalyse wordt nu onvoldoende rekening gehouden met toekomstige energiebesparing waardoor de warmtevraag zou halveren. Dat heeft grote gevolgen voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van het duurzamere aardwarmte.
Volgens Greenpeace is de warmte uit een kolencentrale geen ‘restwarmte’. “Kolencentrales produceren warmte van een te lage temperatuur voor invoeding in een warmtenet. Om die temperatuur te verhogen moet de centrale minder elektriciteit gaan produceren, waardoor er in de praktijk dus kolen worden verbrand specifiek voor warmteproductie.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/