Staatssecretaris Martijn van Dam heeft een succes geboekt op het Europese veredelingsdossier, maar vervolgstappen zijn nodig om de veredelingssector echt vooruit te helpen.
Dat stelt koepel Plantum op een interpretatie van de Europese Commissie om octrooien op natuurlijke eigenschappen aan banden te leggen. In mei organiseerde Nederland nog een symposium over dit onderwerp toen het EU-voorzitter was. De Europese Commissie lijkt nu op dezelfde lijn als Nederland te zitten als het stelt dat planten die ontwikkeld zijn door middel van het traditionele veredelen (kruisen en selecteren van planten) niet zomaar octrooieerbaar zijn.
Vervolgstappen
Plantum stelt: “Dit is enerzijds bereikt door de aanjagende rol die het Europees Parlement heeft gespeeld, maar is zeker ook het gevolg van de stevige inzet van de Nederlandse regering in de persoon van staatssecretaris Van Dam. Wij wensen hem veel succes bij de vervolgstappen die nu noodzakelijk zijn om zijn uiteindelijke doel te bereiken: het in balans brengen van kwekersrecht en octrooirecht om zo innovatie in de plantenveredeling weer te laten groeien.”
Octrooibureau
De lidstaten van de EU moeten twee belangrijke dingen doen, stelt Plantum. Als eerste moet de interpretatie worden overgenomen door het Europese Octrooibureau (EOB). Deze onafhankelijke instelling, die verantwoordelijk is voor de verlening van Europese octrooien, is juridisch niet gebonden aan de interpretatie van de Europese Commissie. De landen moeten nu zorgen dat het EOB deze interpretatie overneemt.
Verduidelijking
Als tweede is een verdere verduidelijking nodig van de reikwijdte van octrooien die wel verleend kunnen worden, zodat reeds bestaande planten niet alsnog onder de werking van zo’n octrooi kunnen vallen. Het octrooirecht leidt niet tot een open innovatiesysteem; een octrooihouder kan verdere ontwikkeling blokkeren door het gebruik van geoctrooieerd plantmateriaal door een concurrent te weigeren.