Goed nieuws: groente met het ooit verketterde nitraat erin lijken heilzaam tegen hoge bloeddruk.
Nitraat in groente gold lange tijd als een gevaar voor de gezondheid. Het ministerie van Volksgezondheid plaagde de telers van bladgewassen en rode bieten in de jaren 90 met telkens strengere tabellen, waarin maximum toegestane nitraatgehaltes stonden aangegeven.
De veilingen bemonsterden de aanvoer. Kwam je met je sla of spinazie boven de gehaltes, dan mocht je het product niet laten veilen. Er werden zelfs rechtszaken om gevoerd. Alsof de teler met ’s winters geteelde sla een perfide gifmenger was, die voor zijn eigen gewin over lijken ging.
Aanbeveling Voedingscentrum
Maar leve het voortschrijdend inzicht der wetenschap. Nitraat in groente is in de loop der jaren stapje voor stapje afgevoerd van het lijstje enge stoffen. Laatste stapje leek het moment een kleine twee jaar geleden dat het Voedingscentrum de waarschuwende aanbeveling schrapte om niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groente te eten.
Bietensap voor topsporters
Maar het kan nog mooier. De universiteit van Maastricht stuitte bij het onderzoeken van de sportprestatiebevorderende effecten van bietensap op een ander, meer algemeen effect: nitraatrijke groente eten lijkt te helpen tegen hoge bloeddruk. Beter dan het innemen van geïsoleerde nitraten in preparaten of via genoemde sapjes.
Onderzoeker en universitair docent Lex Verdijk van de Universiteit van Maastricht vertelde het daarnet op Radio 1. Met slagen om de arm natuurlijk: het was maar een kleine groep die op een nitraatrijk dieet werd gezet, dus nader onderzoek is nodig om meer zekerheid te krijgen.
Verwarrende voedselhypes
Er wordt wel eens geklaagd over telkens weer nieuwe voedselhypes en over verwarrende berichten uit de wetenschap over wat nu wel of dan ineens weer juist niet gezond zou zijn. Ik constateer echter keer op keer dat er wel degelijk één overkoepelende boodschap is in het (on)gezond eten debat: verse groente en fruit is vrijwel nooit óngezond, meestal echt wél gezond en soms zelfs súpergezond. En dan wel vooral van Nederlandse bodem, want dat product staat al decennia aan kop in de ranglijst van landen met weinig of geen residu van gewasbeschermingsmiddelen erop.
Zegt het voort.