Westland geeft hoge prioriteit aan nieuwe overtredingen van de bestemmingsplannen voor het duurzaam glastuinbouwgebied in de gemeente buitengebied. Dat stelt het College van B en W in antwoord op raadsvragen.
Van nieuwe overtredingen tegen de bestemming glastuinbouw stuurt de gemeente Westland zo snel mogelijk aan op beëindiging. “Nieuwe overtredingen komen niet op de stapel met ‘oude’ dossiers terecht”, aldus B en W.
Onderscheid oude en nieuwe dossiers
Het gemeentebestuur erkent onderscheid te maken tussen overtredingen die al langere tijd bekend zijn en zijn opgenomen in het project Ruimte voor de Glastuinbouw en nieuwe overtredingen. Een deel van het oneigenlijk gebruik van voor glastuinbouw bestemde grond in het Westland heeft volgens de raadsfractie van LPF Westland te maken met het feit dat de betreffende grond onaantrekkelijk is voor tuinders en aldus in handen blijft van oud-tuinders of in handen komt van nieuwe particuliere bewoners van voormalige tuinderswoningen.
Minnelijk schikken
“Vanzelfsprekend gaan wij niet bij iedere overtreding (direct) over tot het opleggen van een last onder dwangsom. Indien uit de controle van de toezichthouder blijkt dat er sprake is van een overtreding, dan bekijken wij eerst of legalisatie van de overtreding mogelijk is”, schrijft B en W.
Een en ander kan met de betrokkene besproken worden en ‘minnelijk geschikt’ worden. ‘Een eigentijdse manier van handhaven’ noemt de gemeente dat.
Handhaving te scherp
De gemeente maakt bezwaar tegen de suggestie van LPF Westland dat de kennelijk aangescherpte handhaving op overtreding van de bestemming glastuinbouw overdreven is, zolang van interesse van actieve glastuinders voor de grond geen sprake is.
De gemeente geeft aan alle Westlandse grond met bestemming glastuinbouw te allen tijde klaar te willen hebben liggen voor tuinders met investeringsplannen. “Als een tuinder met een schaalvergroting-/herstructureringsinitiatief bij de gemeente komt, dan wil hij zijn plan zo snel mogelijk ten uitvoer kunnen brengen en daar niet 2 of 3 jaar mee wachten.”
Coalitie HOT
Als de gemeente pas zou gaan handhaven tegen oneigenlijk gebruik van de betreffende tuinbouwgrond of tegen bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan op het moment dat de tuinder met zijn initiatief komt, dan kan dat inclusief bezwaar, beroep en hoger beroep makkelijk tot 3 jaar duren. “Dan kan het initiatief alweer van de haak zijn gevallen.”
Vorige maand liet de Westlandse gemeenteraad zich uitvoerig informeren over de plannen van Coalitie HOT. Een van de onderdelen van dit plan onder leiding van Cees Veerman is het herstructureren en moderniseren van de verouderde glastuinbouwgebieden in het westen van Nederland. Meer hierover is te lezen in de vandaag uitgekomen editie van Groenten & Fruit Magazine, ook digitaal te bekijken op deze website.