‘Van begin tot eind mooie paprika’s is uniek’
Vrijdag 25 november zijn de laatste paprika’s geoogst bij Ronald van der Sande van kwekerij Brieljant in Brielle. Begin week 49 is het gewas versnipperd en ligt alle steenwol buiten.
Kwalitatief blikt hij tevreden terug op de afgelopen teelt. “Het is echt uniek. Van het begin tot het einde hebben we mooie paprika’s gehad. Op het eind waren ze nog net zo mooi als in augustus. Met het binnenland-percentage kwamen we slechts aan de 4 procent, en dat waren dan nog hoofdzakelijk bonte vruchten.
In de centrale sortering worden de vruchten ook automatisch op kleur gesorteerd. Die uitsortering is wat scherper gezet, om ook een twijfelaar eruit te halen. “Dat is wel nadelig voor je binnenlandpercentage, maar in de supermarkt wil je geen vrucht hebben die daar voor de helft groen is.”
Rode luis
Aan plagen heeft hij tegen het eind van de teelt geen trips en rupsen gezien en bijna geen spint. “Luis was lastiger. Niet boterbloemluis, maar rode luis. Die was het moeilijkste dood te krijgen. In de laatste week van de teelt hebben we nog Decis gefogd, maar toen was nog niet alles helemaal dood. Door alle blad helemaal goed op te ruimen, hoop ik toch schoon te zijn.”
Eind oktober is de laatste ronde tegen rups gespoten. “Rupsen en trips, die zijn het meest gevaarlijk om in het begin van de nieuwe teelt te krijgen. Eerder heb ik het zelfs wel eens gehad dat er poppen en larven van rupsen in steenwolmatten zaten.”
Hij start overigens altijd met nieuwe matten. “De gok van het laten liggen is te groot.”
Ontsmetten
Als de kas helemaal leeg is, wordt die ontsmet met chloor. Daarna wordt het glas schoon gespoten met fluor. Daarna kan de opbouw voor de nieuwe teelt weer beginnen. Als alles gereed ligt, gaat twee tot drie dagen voorafgaand aan het planten de spuitrobot nog een keer door de kas met MennoClean. “Dat doe ik al een aantal jaren, en dat bevalt goed. Ik merk niet dat het resultaat minder is dan met het voorheen formaline foggen. Je krijgt er niet meer of minder Fusarium van.” De bespuiting vindt hij wel prettiger. “Met formaline kon je na het foggen twee dagen de kas niet in.”
Kwaliteit
Komend seizoen gaat hij hetzelfde ras weer, DRP 2571, weer zetten, met nog een paar proefrassen erbij om te kijken of daar al een mogelijke opvolger tussen zit. Dat heeft hij afgelopen teeltseizoen ook gedaan. “Maar toen zat er geen verbetering bij.”
De uitstekende kwaliteit wordt helaas niet beter betaald door de handel. “Want de productie van dit ras ligt wel 5 tot 7 procent onder dat van het gangbare standaardras, al haal je in het najaar door de kwaliteit wel wat terug.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser