Doorgaan naar artikel

Europarlementariërs plassen glyfosaat

Glyfosaat is overal. Zelfs in de urine van Europarlementariërs, zo blijkt uit een vrijwillig onderzoek bij 48 Europarlementariërs. Het onderzoek werd uitgevoerd door Duitse onderzoekers en is donderdag openbaar gemaakt door de Groenen in het Europees Parlement.

De Groenen willen met hun onderzoek druk zetten op de besluitvorming bij het permanent comité voor planten, dieren voeding en veevoer (Scopaff) dat volgende week de hernieuwde toelating van glyfosaat op de agenda heeft staan. Het is niet voor het eerst dat glyfosaat in de urine van mensen wordt aangetoond. Drie jaar geleden kwam Friends of the Earth met een onderzoek naar buiten waarin werd vastgesteld dat in 18 Europese lidstaten burgers glyfosaat in hun urine hebben. Bij recent Amerikaans onderzoek in moedermelk, werd geen glyfosaat gevonden.

Het onderzoek onder de Europarlementariërs laat zien dat het gemiddelde glyfosaatgehalte (1,7 microgram per liter) in de urine van de volksvertegenwoordigers boven de norm voor drinkwater is (0,1 microgram per liter).

‘Onmogelijk om glyfosaat te mijden’

In een persbericht melden Anja Hazekamp (PvdD, de enige Nederlandse die aan het onderzoek deelnam) en Anne Marie Mineur (SP) dat de test bevestigt dat het onmogelijk is om glyfosaat te mijden. Het internationaal agentschap voor kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft glyfosaat geclassificeerd als mogelijk kankerverwekkend. Dat moet volgens Mineur en Hazekamp genoeg reden zijn om het middel te verbieden. Een oorzakelijk verband tussen glyfosaat en kanker is niet vastgesteld. Andere wetenschappelijke instituten vinden dat er geen reden is te veronderstellen dat glyfosaat kanker veroorzaakt of kan veroorzaken.

In een door de Groenen verspreide flyer wordt gesteld dat glyfosaat schadelijk is voor mens en dier. De Groenen vinden dat er genoeg alternatieven zijn voor de onkruidbestrijder.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin