LEI Wageningen UR gaat verschillende scenario’s berekenen om de toekomstige warmtebehoefte van de Westlandse glastuinbouw te bepalen.
De opdracht daarvoor is gegeven door gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland. Dat zei wethouder Theo Duijvestijn van de gemeente Westland woensdag in een commissievergadering op CDA-vragen. Die partij wil onafhankelijk onderzoek naar de warmtebehoefte en de beschikbaarheid van warmte.
Aardwarmte
Duijvestijn gaf inzicht in de hoeveelheid mogelijk te realiseren aardwarmte in de gemeente. Als de diepe boring Trias slaagt en goed wordt uitgerold kan met 10 diepe boringen en 15 krijtlaagboringen in totaal 11,5 petaJoule aan aardwarmte gewonnen worden. De warmtebehoefte in het Westland is op dit moment 20 petaJoule. “De warmtepotentie is afhankelijk van of de Triasboring slaagt en of die succesvol kan worden uitgerold. Verder weten we op dit moment niet hoeveel energiebesparing plaatsvindt door het nieuwe telen en misschien komen er wel andere bronnen bij.” Dat komt in een lopend haalbaarheidsonderzoek van tracé West aan bod.
Duijvestijn herhaalde dat kolenwarmte niet uit beeld is en een rol kan spelen bij de realisatie van een warmterotonde, maar dat het een tussenstation is op weg naar verduurzaming. “Er moet zicht zijn op eindigheid van kolenwarmte.”
WKK’s
De gemeente Westland zet zich in om de positie van de WKK’s te verbeteren op de tuinbouwbedrijven. Het ministerie van EZ heeft een warmteplatform opgezet met overheden en bedrijfsleven. Westland wil via de provincie Zuid-Holland en LTO lobbyen voor een betere positie van WKK in het Energieakkoord.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/