Albert Heijn gaat met Natuur & Milieu in zee in een vergaande verduurzamingsslag van de teelt. AH verplicht Nederlandse telers minimaal Milieukeur te halen, maar gaat meer in Nederland inkopen.
De eerste stap is het aanpakken van de bestrijdingsmiddelen op de in Nederland geteelde aardappelen, groente en fruit (AFG). Het gaat om de 28 bestrijdingsmiddelen die het meest schadelijk zijn voor dier en milieu. Ook vergroot Albert Heijn het aanbod biologische AGF producten. Alle Nederlandse telers voor Albert Heijn mogen in 2019 de 28 bestrijdingsmiddelen die het meest schadelijk zijn voor dier en milieu niet meer gebruiken. Zo is de ambitie, schrijven beide organisaties. Het zal ongetwijfeld ook voor andere inkooporganisaties zijn de inkoopeisen bij te stellen, zo is de verwachting.
‘Albert Heijn kiest bewust voor een duurzame koploperspositie binnen de grote Nederlandse supermarktketens, aldus Geertje van Hooijdonk van Natuur & Milieu.
Ook willen Natuur & Milieu en Albert Heijn dat de teelt minimaal voldoet aan de eisen van Milieukeur. Dat houdt in dat de teelt verder wordt verduurzaamd. Dat is overeenkomstig de eis van Greenpeace dat Albert Heijn publiekelijk vernederde met spotjes over bijensterfte. Die spotjes zullen nu ongetwijfeld stoppen.
Groter biologisch aanbod
Met bijna 1.500 producten is Albert Heijn in Nederland een grote aanbieder van biologisch. Het aanbod biologisch gaat ook fors omhoog bij Albert Heijn in 2019. Samen met Natuur & Milieu gaat de supermarkt ervoor zorgen dat er een hoger aandeel komt in biologisch fruit, aardappelen, uien en andere groenten. Het officiële ‘biologisch’ keurmerk garandeert dat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Daarbinnen streeft Albert Heijn naar zoveel mogelijk inkoop uit Nederland en de Nederlandse grensstreek, om daarmee de transportkilometers te verlagen.
Over een andere eis van Greenpeace wordt in het persbericht niet gerept. Greenpeace vindt dat telers een hogere prijs moeten krijgen voor hun duurzamere product. Onduidelijk is of aan deze eis is voldaan.
Lees ook: Jumbo: alle telers Milieukeur en lange contracten