Omdat de kwaliteit van in Europa geteelde peren in zijn algemeenheid wat minder wordt, ziet Zuid-Afrika haar export van peren naar Duitsland toenemen.
De vraag naar peren richt zich in Duitsland in eerste instantie onverminderd op het Europese product. Pas als de kwaliteit daarvan te wensen overlaat, komt een land als Zuid-Afrika in beeld. Afgemeten aan de toenemende import vanuit dat land, is dat steeds vaker het geval. Dat signaleert het Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung.
Aanbod Conference
De dominantie van Italiaanse peren op de Duitse afzetmarkt neemt momenteel af. Het aanbod aan Abate Fetel en Williams Christ is aan het teruglopen en het ras Santa Maria is soms niet of nauwelijks meer verkrijgbaar. Nederland, België en Duitsland zelf vullen de ontstane gaten met Conference blijkbaar niet op, want de import vanuit Zuid-Afrika neemt hand over hand toe. Vanuit Zuid-Afrika komen rassen als Rosemarie, Cheeky, Williams Christ (ook onder het pseudoniem Bon Chrétien), Packham’s Triumph en Beurré Hardy naar Europa.
Stabiele appelmarkt
Op de Duitse appelmarkt beheersen de in Duitsland geteelde rassen Jonagold, Elstar en Royal Gala de markt. Granny Smith komt vanuit Italië en Frankrijk. Uit Frankrijk komen verder Pink Lady en Jazz naar Duitsland en uit Italië nog Golden Delicious. Appels uit Nederland en Slowakije vormen het resterende deel van het huidige aanbod aan appels.
De beschikbaarheid aan appels is toereikend om aan de constante vraag te kunnen voldoen. Ondanks de goede vraag zit er nauwelijks beweging in de prijs. Op de groothandelsmarkt in Frankfurt gingen de laagst gerealiseerde prijzen voor in Duitsland geteelde appels wel enigszins omhoog.