Doorgaan naar artikel

‘Voorsprong in tomatenproductie zijn we kwijt geraakt’

“Tot begin juni liep de productie nog 2 kilo per vierkante meter voor op vorig jaar, maar die voorsprong is verdwenen door het donkere weer”, zegt Cock van Schie in Kwintsheul.

“Het gewas had het met dat hete weer best wel eens moeilijk, maar omdat er een hele sterke kop op stond gaf de hitte net dat zetje naar een sterk generatieve stand. De hitte heeft het gewas juist goed gedaan”, zegt Cock van Schie in Kwintsheul. Hij teelt het tussentype ras Arvento (plantdatum 8 december). Hij was begin juni gestopt met het wekelijks verwijderen van een blaadje uit de kop, maar hij was er 4 weken later weer mee begonnen omdat het gewas te vol dreigde te worden door het donkere weer.

Vocht neemt toe

In week 29, tijdens de hitte, heeft hij het blaadje weer laten zitten, maar vanaf nu gaat hij er toch weer uit. “De weersvoorspelling voor de komende 14 dagen is wisselend, dus je weet dat de luchtvochtigheid zal gaan toenemen.” De hoogste etmaaltemperatuur kwam in week 29 uit op 23,7 graden. “Als het boven 22 graden komt, ga je naar mogelijkheden zoeken om zo veel mogelijk te koelen. De ramen gaan dan al vroeg zo hoog mogelijk open.” Om vocht af te voeren wordt daarbij nog wel een minimumbuis ingezet: 30 graden met 5 graden verhoging boven 87% vocht en nog eens 5 graden erop als de rv na 7 uur boven 90% is. “Hiermee activeer je het gewas al vroeg. Dat is nodig want als de zon door komt dan schiet de temperatuur razend snel omhoog.” Op zonnige dagen zakt de rv overdag onder 60%. Tegen de avond probeert hij de rv weer te laten oplopen door de windzijde te knijpen zonder de kastemperatuur te ver te laten oplopen.

Weken van 2,2 kilo

In de hete week heeft hij per vierkante meter 44 liter water gegeven. De druppel-ec staat voor donker en vochtig weer ingesteld op 2,6. Bij hoge lichtsom en lage rv wordt hij maximaal 0,6 verlaagd. “Je kijkt dan wel kritisch of het goed gaat. Maar op die hete dagen liep de ec van de mat en de drain toch nog op. De vruchten zijn mooi sterk en egaal van kleur gebleven en die ec-verlaging heeft de plant overeind gehouden. Je zag aan het eind van de dag wel geknepen hartblaadjes in de kop knijpen, maar ze lieten de kop niet hangen.”

Tot begin juni liep de productie nog 2 kilo per vierkante meter voor op vorig jaar, maar die voorsprong is verdwenen door het donkere weer. Vorige week lag de productie op 2,7 tot 2,8 kilo per vierkante meter, maar dat is 2,2 kilo geweest. “Je moet minimaal 2,5 kilo halen. We zitten nu op hetzelfde niveau als vorig jaar en als ik om me heen kijk dan mogen daar blij mee zijn.”

Tuta onder controle

Het gewas is goed gezond. De aantasting door Tuta absoluta is eindelijk onder controle gebracht. “Je ziet nu enorm veel Macrolophus in het gewas. Gelukkig is het een sterk gewas met stevige trosstelen, want anders zouden we er misschien nog schade door ondervinden.” Om het zo ver te krijgen moest de Tuta wel een keer chemisch bestreden worden. “Zonder correctiemiddel had Macrolophus Tuta er niet onder gekregen.” Macrolophus pakt nu ook de enkele andere rups. Ook de plekken met witte vlieg zijn weer volledig onder controle gebracht door Macrolophus en door er gele linten op te hangen.

Botrytis in onderzoek

Na de vroege aantasting van Botrytis is het nu vrij rustig geworden. Er komen geen nieuwe plekken bij en de oude worden behandeld met Scania-vital, een fles met een kwast waarmee de plekken ruim worden ingesmeerd. In de donkere periode is wel een keer Luna gebruikt tegen Botrytis. Omdat de werking van Luna dit jaar te wensen overliet zijn er monsters genomen om te kijken wat de reden ervan is. De uitslag laat nog op zich wachten.

AUTEUR GERARD BOONEKAMP

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cock van Schie

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin