Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Het gewas slurpt flink water’

Het 15 februari geplante komkommergewas van de Profit staat er goed op, bij Sjaak Verhoeven van kwekerij den Breeakker in Hedikhuizen. Het zonnige weer levert daar een bijdrage aan. “Dat was anders in die donkere periode in de week voor carnaval. Er is toen zwakker blad aangelegd. Ondanks een schermkier was de temperatuur nog te hoog voor dat gewas. We zijn toen nog minder gaan schermen. Toen de zon weer kwam, zag je het in een dag tijd veranderen. Hij maakte toen direct weer grotere en sterkere bladeren aan.”

Snel aan het oogsten
De snelheid kwam er weer goed in. “Binnen een maand na planten waren we aan het snijden. Toen het gewas het in die donkere dagen zo moeilijk had, werd het drogestof gehalte van de vruchten hoog. Daardoor konden ze daarna, met meer temperatuur, direct gaan zwellen en groeien.”
Er zijn 9 tot 11 stamvruchten gesneden. “De dubbele bovenin hebben we weggehaald, want ik wilde een goede doorgroei naar de ranken hebben.” Vanwege het redelijk sterke gewas kon hij best zwaar snijden, ongeveer 70 procent 40-ers en 30 procent 50-ers.

Vrij van ziektes of plagen
Het gewas heeft geen last van ziektes of plagen. Mede door de voorafgaande herfsttomatenteelt is de plaagdruk gering. Toch is voor de zekerheid bij 1 op de 5 planten een zakje met Encarsia opgehangen.
“Verder hebben we, toen de laatste drie stammers er nog aan hingen, toch ook nog een litertje Previcur per hectare meegegeven. Het gewas was toen zo zwaar belast. En meestal krijgen de wortels dan wel een tikje.”
Meeldauw heeft Verhoeven nog niet gezien.

Bloemen erop houden
Bij de temperatuurinstellingen hanteert hij een voornacht van 17 graden Celsius. “Al zak je dan soms toch naar de 16,5 graden.” Rond 23.00 uur gaat de temperatuur omhoog naar 18 graden, en ’s morgens om 4.00 uur naar 19 graden Celsius. Om 8.uur zit die op 20 graden. “Op de middag, vanaf 14.00 uur, gaan we wat sparen. dan mag hij toch 25 graden oplopen. Maar ook niet hoger, om de bloemen en vruchten op de ranken erop te houden. Daarvoor trekken we bij veel zon ook het scherm dicht.”

Flink watergebruik
Bij de bemesting loopt alles stabiel, en kan hij een strak schema blijven hanteren. Wel merkt hij dat het gewas flink water gebruikt. “We moeten al lang twee nachtbeurten geven. En zelfs dan heb je ’s morgens nog wel eens dat denkt: misschien moet ik toch wat eerder starten, want hij is toch aardig weggezakt. De planten slurpen er flink aan. We zijn ook al met de beurtgrootte van 100 naar 120 cc per druppelaar gegaan.”

Overplanten
De bedoeling is om net na Pinksteren over te gaan planten. “Je moet toch minimaal 8, liefst 9, weken kunnen oogsten van de tweede teelt, voordat we tegen half september weer herfsttomaten gaan zetten.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin