Doorgaan naar artikel

Spaanse citruslobby wekt ergernis

Dat het Europarlement donderdag 15 december in meerderheid instemde met buitengewone maatregelen die de invoer van citrusvruchten belemmeren, schiet Nederlandse Europarlementariërs van CDA, SGP-ChristenUnie en VVD in het verkeerde keelgat.

“Zorgwekkend”, oordeelde Bas Belder (ChristenUnie-SGP) donderdag na afloop van de stemming. “Het is een zorgwekkende tendens dat het Europees Parlement zich inlaat met verkapt protectionisme door de zuidelijke lidstaten”, aldus Belder.

Spanjaarden willen strengere eisen aan invoer citrusvruchten

Spaanse Europarlementariërs slaagden erin de meerderheid van het parlement achter zich te krijgen bij een oproep om de invoer van sinaasappelen en andere citrusvruchten aan strenge plantenziektenkundige eisen te onderwerpen. Ze eisen een koude behandeling van 24 dagen voor de invoer van citrusfruit uit landen van buiten de Europese Unie. Dat wordt door Belder uitgelegd als een duidelijke bevoordeling van de citrustelers in Spanje en ander zuidelijke deelstaten.

Oproep aan Eurocommissie om resolutie te negeren

Belder roept de Europese Commissie op geen gehoor te geven aan de in meerderheid aangenomen resolutie. De Europese Commissie is samen met de lidstaten bevoegd zelf maatregelen vast te stellen. De resolutie van het parlement is daarbij niet doorslaggevend.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik vindt de uitspraak van het parlement ‘belachelijk’: “Dit moeten we beslist niet doen”, zei ze na de stemming. “Dit lijkt alleen maar bedoeld om de Spaanse telers te helpen. Sinaasappels en fruitsappen worden zo onnodig duurder en zullen slechter smaken.”

Doel maatregel is black spot buitenhouden

Doel van de maatregel is om black spot buiten de deur te houden bij de import uit bij voorbeeld Zuid-Afrika. Schreijer: “Die ziekte komt nog amper voor. De specifieke koeltechniek die het parlement voorschrijft bestaat nog niet. Dit is gewoon een handelsblokkade en een voorbeeld van onnodige regelgeving.”

VVD’er Huitema had zich al eerder in felle bewoordingen gedistantieerd van de in zijn ogen protectionistische voorstellen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin