Een herstel van de handelsrelatie met Rusland moet voorkomen dat veel bedrijven gedwongen moeten stoppen. Daarom heeft de Nederlandse fruitsector staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken en de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer opgeroepen de handelsrelaties met Rusland te normaliseren.
In de ‘Oproep voor marktherstel en versterking van de concurrentiepositie van de Nederlandse fruitsector’ bepleiten NFO en GroentenFruit Huis maatregelen die gericht moeten zijn op vraagherstel, promotie voor extra consumptie en lastenverlaging. Daarnaast wordt opgeroepen inzet te plegen om de handelsbetrekkingen met Rusland te normaliseren, de EU-interventieregeling voor groenten en fruit te verbeteren, een gelijk speelveld met eerlijke concurrentie binnen de EU te bevorderen en – aansluitend op de beleidsinzet van staatssecretaris Van Dam – samen met de fruitketen en retail meer te investeren in stimulering van de fruitconsumptie.
De oproep werd vandaag overhandigd door de voorzitters Michiel Gerritsen van NFO en Kees Wantenaar van GroentenFruit Huis aan staatssecretaris Van Dam en de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer.
125 miljoen schade
De schade door de Russische boycot wordt geschat op 100 tot 125 miljoen euro per seizoen. Na de afroep van de boycot was sprake van extra consumptie in eigen land, maar dat is inmiddels voorbij.
De EU-interventiemaatregelen blijken niet bij te dragen aan marktherstel. Verder compenseert de export naar nieuwe bestemmingen (één miljoen peren naar China) het verlies aan afzet van 60 miljoen kilo peren naar Rusland bij lange na niet. “Het vooruitzicht voor het komende afzetseizoen is nu al ronduit slecht: er zijn nog grote Europese voorraden van de vorige oogst en in de vraag naar industriefruit is voorzien voor het komend jaar”, aldus GroentenFruit Huis en NFO in hun oproep.
Zie ook ‘Russische boycot zet afzet appels en peren onder druk’.