De vraag van de glastuinbouw naar warmte uit een warmterotonde is onvoldoende manifest nu. De potentie is groot, maar er is niemand die een handtekening wil zetten.
Een duidelijke vraag van private partijen is nodig om de business case van de warmterotonde te bouwen en uit te voeren. De provincie Zuid-Holland speelt daarin een regierol. Dat zei gedeputeerde Han Weber woensdag in een debat over de warmterotonde.
Volgens Weber is het oostelijke tracé op dit moment kansrijker dan het westelijke. Het oostelijke tracé loopt naar Leiden, maar kan een aftakking krijgen naar de glastuinbouw in Oostland. De Christen Unie vroeg de provincie die doelstelling wel na te streven en niet alleen te kijken naar partijen als Heineken. Volgens de Christen Unie willen ondernemers in de glastuinbouw dat nu eens iemand initiatief neemt in de warmterotondediscussie. Weber: “Het is hoopvol dat LTO nu iemand het veld in heeft gestuurd om dat te onderzoeken. Het leveren van warmte aan de glastuinbouw is belangrijk om de CO2-doelstellingen te halen.”
Schone warmte
Weber signaleert dat ook in een deel van de glastuinbouw een discussie gevoerd wordt over de oorsprong van de warmte. Die discussie is ook deels een definitiekwestie volgens de gedeputeerde. “Het gaat om restwarmte, anders zouden we deze warmte weggooien.”
Voor het westelijke tracé van de warmterotonde is de situatie complexer en moet nu snel duidelijk worden of er een business case komt. Ook hier moeten private partijen het voortouw nemen volgens Weber.
Greenpeace
In de vergadering op het provinciehuis woensdag liet Greenpeace nogmaals weten tegen het gebruik te zijn van warmte uit kolencentrales. De kosten voor het verduurzamen van de centrales zijn te hoog. Bovendien verwacht Greenpeace dat de centrales bij een CO2-prijs van 30 euro per ton niet meer rendabel zijn. Nu ligt die prijs op zeven euro per ton.
Haagse politici van de VVD en Stadspartij kwamen de provincie waarschuwen dat een warmterotonde lokale initiatieven van duurzame energie kan doorkruisen.