Er moet een bewustwording komen bij glastuinbouwbedrijven in het Westland dat de waarde van tuingrond niet meer terug komt op 80 euro per vierkante meter.
De gemeente Westland kan helpen die bewustwording uit te dragen, omdat het stoppende bedrijven tegenhoudt deel te nemen aan herstructureringsprojecten. Dat zei gebiedsmakelaar Harry Groenewegen dinsdag tijdens een raadsinformatieavond in de gemeente Westland.
Groenewegen heeft 17 projecten in kaart gebracht in het Westland waar herstructurering kan plaatsvinden. Hij hoopt dat de komende twee jaar daarvan vier worden gerealiseerd. Dan moeten stoppers wel geholpen worden als er restschuld overschiet bij verkoop, stelde hij. Deze telers hopen nog altijd op een herstel van de grondprijs na de halvering sinds 2008.
Drempels
Groenewegen heeft veel praktische drempels ervaren bij het ontwikkelen van plannen voor herstructurering. Zo hebben speculanten zich in enkele gevallen in een plan ingekocht met rendementseisen van 10 procent. Ook blijkt soms dat het verleggen van watergangen te duur is. Oude ondernemers die hun kas verhuren zien daar bovendien van af door de hogere rendementen die zij nu vangen dan de rente-opbrengst bij verkoop.
Handhaving
Waar de gemeente direct iets aan kan doen, is handhaving op oneigenlijk gebruik in het gebied. Groenewegen noemde dat een groot obstakel voor herstructurering. “Ik hoor hier in de gemeenteraad vaak zeggen dat strijdig gebruik kan worden toegestaan zolang geen herstructurering plaatsvindt. Dat draai ik om: er is te weinig herstructurering door onvoldoende handhaving. Als ik in gesprek ben met een teler die op een deel van zijn tuingrond paarden houdt, lacht hij me nog niet niet uit. Hij wil niet weg, omdat de gemeente hem nooit heeft gezegd dat het niet mag.”