Doorgaan naar artikel

Veerman: over een jaar kassen uitgekocht in gebied

De coalitie HOT van Rabobank, overheid en telersverenigingen is een uitvoeringsorganisatie, geen praatclub.

Over een jaar moet een glasgebied in het Westland zijn aangepakt. Dat beloofde trekker Cees Veerman gisteren aan Westlandse politieke partijen tijdens een raadsinformatieavond over ruimtezaken. De coalitie HOT voor herstructurering en ontwikkeling van de glastuinbouw heeft doelen. “Over een jaar moet een gebied aangewezen zijn en bedrijven uitgekocht of samengevoegd.” Al sneller dan een jaar moeten zaken zichtbaar worden. “Over een halfjaar zien we in een aangewezen glasgebied een bord met de tekst ‘Hier wordt gewerkt door stichting HOT.'”

Exportstroom

Veerman zei dat op vragen van Westland Verstandig. Fractievoorzitter Peter Duijsens: “Er zijn al veel dingen in gang gezet, zo lijkt de warmterotonde er al te komen. Wat kunt u toevoegen?” Volgens Veerman gaat het om de mix van maatregelen die nodig is om de glastuinbouw te versterken in het Westland. Herstructureren en grotere betere kavels creëren is daarin cruciaal, maar de samenwerking tussen telersverenigingen is net zo belangrijk. Over die samenwerking gaf Veerman ook een aantal denkrichtingen aan. “Het gaat niet om verboden prijsafspraken, maar om het gezamenlijk maken van marktanalyses of door projecten te financieren waarbij je bijvoorbeeld exportstromen bundelt naar het land van bestemming.”

Veerman zei dat er interesse is uit andere glastuinbouwgebieden om aan te haken bij coalitie HOT. “Uit Oostland, Bommelerwaard en Venlo is veel belangstelling. We hebben ervoor gekozen om eerst in het Westland op stoom te komen en dan andere gebieden in te voegen. De systematiek kan goed ook elders ingezet worden.”

GMO

Volgens Veerman is het probleem van de GMO-claims nog niet uit de wereld. “Een aantal telersverenigingen ligt nog onder de doem van terugbetaling, maar er is met het ministerie afgesproken dat we de oude koek apart zetten en nu opereren in een nieuwe wereld zonder GMO-claims, waarin we werken aan een nieuwe GMO-structuur die uitvoerbaar is en controleproof. Ik denk dus niet dat GMO een kink in de kabel gaat zijn. We gebruiken daarvoor onze contacten in Brussel en Den Haag.”

Vrijblijvend

Het CDA vroeg Veerman of de afspraken tussen de coalitiepartners in HOT niet te vrijblijvend zijn met een eerste termijn van twee jaar en dan weer een beslismoment. Veerman liet weten de samenwerking tussen overheid, banken en telersverenigingen niet vanzelfsprekend is. “Het kan zijn dat een nieuw kabinet andere prioriteiten maakt. Dat geldt ook voor een bank. Dit kan alleen werken als iedereen mee wil doen. Als we gaan twijfelen of niet iedereen krijgt precies zijn zin, dan gaat het niet lukken, maar het vertrouwen moet groeien.” Veerman zelf liet doorschemeren nog drie jaar te willen doorgaan. “Dan ben ik zeventig, dan is het misschien tijd voor iemand anders.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin