De firma Sprenkeling in Heerhugowaard wordt geleid door de drie broers Ard, Ton en Joep Sprenkeling. Ze telen jaarlijks 80 hectare ijsbergsla en 32 hectare andijvie. Andijvie hadden ze in het verleden al, vertelt Joep, maar verdween met de specialisatie in ijsbergsla.
De ijsbergsla gaat naar een snijderij en dat bedrijf kwam zes jaar geleden met de vraag of ze de andijvieteelt weer wilden oppakken. De teelten staan hoofdzakelijk op zandgrond van bollenboeren, naast kleigrond met 20 tot 30 procent afslibbare delen.
Goede drainage
De eerste ijsbergslaplanten gingen op 1 maart de grond in, dat wijkt niet af van andere jaren. “Als de bodem het toelaat, dan starten we. De percelen zijn goed gedraineerd. Ze zijn van bollenboeren geweest, die hebben vorig jaar groenbemesters gezaaid. Meestal is dat gras, soms bladrammenas. De grond gaat zo de winter in. Staat er gras op, dan begin je met Roundup. Soms klepelt de bollenkweker de grond in de winter en doet de vorst de rest.”
Vijf plantingen geplant
Eind vorige week zaten er vijf plantingen van 55.000 planten in de grond. Ze werden geplant met een Ferrari plantmachine achter een trekker met GPS. De eerste planting was Rumours, een vroeg Bejoras uit het programma van het door hen overgenomen zaadbedrijf Agrisemen. Planting twee op dezelfde dag betrof Damion (Enza), daarna volgde op 7 maart Skindel (Nunhems), toen weer Damion en op 12 maart Skindel.
Meststof zonder fosfaat
Sprenkeling doet al jaren aan rijenbemesting. “Dat is wat bewerkelijker, maar we denken dat deze aanpak zich vertaalt in een gelijkmatige gewasstand. Dit voorjaar werken we voor het eerst met Unika Calcium, een NPK 14-0-24 mengmeststof. We zitten op fosfaatrijke gronden, dan is dit een logische keus.” De dosering van 700 kilo per hectare betekent 100 kilo zuivere stikstof. “Dat is te weinig voor een knappe bol. Na drie à vier weken gaat het doek er even af om 500 kilo magnesammon per hectare te strooien. “Dat is, ook 100 kilo zuivere stikstof.”
Bonalan en schoffelen
Bonalan vormt de basis voor de onkruidbestrijding. Het middel wordt met verneveldoppen op een 5 meter brede kopeg verdeeld en direct in de toplaag ingewerkt. Zo komt de werkzame stof goed in contact met kiemend onkruid. “We hebben geïnvesteerd in een Robovator schoffelmachine voor het onkruid in de rij. Voor de GMO subsidie is voorwaarde dat we terug gaan in gewasbeschermingsmiddelen. Dat doen we door alleen nog Bonalan in te zetten. Vorig jaar hebben wee daar goede ervaringen mee opgedaan.”