Doorgaan naar artikel

‘Misschien vanaf half november geen aardbeien meer’

“Het is een najaarsteelt die wordt doorgeteeld, maar het leek tot nu toe een zomerteelt”, aldus Jack Hereijgers in Rijsbergen. Hij doelt op een planting van rond 17 juli in een foliekas met Elsanta.

Het gewas kreeg de voorbije warme weken vanaf 20 augustus – met uitschieters tot 33 graden Celsius – de volle laag, waardoor de productie veel te snel ging. “Zo’n gewas is natuurlijk niet geschikt voor zulke condities. De vruchten waren heel zwak en de productie was laag”, aldus Hereijgers op dinsdag 20 september. “Nu trekt het weer wel bij. We plukken nog zo’n veertien dagen. Onder normale omstandigheden gaan we door tot half oktober, daar liggen we nu zo’n 10 dagen op voor.”

Trage start

Aanvankelijk was van een voorsprong geen sprake, want de teelt kwam traag uit de startblokken. Met normale temperaturen in juli en augustus komt de pluk zo’n 5 weken na het planten op gang. Deze keer duurde dat ruim zes weken, vooral doordat het in juli te koud bleef. “De temperaturen waren toen lager dan dat ze nu zijn.”

Doorteelten onder glas

De doorteelten onder glas startten ook veel moeilijker. De eerste planting van 6 augustus was na vijf weken in productie, midden in de hittegolf. “Dat leek ook op een zomerteelt, ook met gevolgen voor de vruchtmaat. Ook die teelt gaat nu pas herstellen. Je kunt stellen dat de plantingen tot en met 18 augustus allemaal binnen vijf weken in productie kwamen. Normaal mag je rekenen op 7 weken, daarmee lopen we dus twee weken voor. De plantingen van 22 en 24 augustus zijn natuurlijk wel later, maar ik verwacht dat de pluk daarin in de eerste week van oktober gaat beginnen. Normaal is half oktober, daarmee lopen we dus ook een dag of 10 voor.”

Beschikbaarheid aardbeien

Dat kan consequenties hebben voor de beschikbaarheid van aardbeien in de tweede helft van het najaar, oppert Hereijgers. “Vanaf half november kan dat al problemen geven. Of de temperatuur moet heel snel naar beneden gaan, maar dan moet je wel forceren. Dat red je niet met 13,5 graden: dan moet je naar een hogere etmaaltemperatuur en mag je hopen dat de licht-instraling voldoende blijft. Het probleem zit hem nu vooral in de nachttemperatuur: 8 à 9 graden is nog wel te doen, maar geen 17 à 18 graden als vorige week. We proberen nu, zo veel mogelijk te koelen, met een flinke CO2-dosering.”

Nogal wat vruchtrot

Hereijgers heeft daarnaast stellingteelten, geplant op 25 juni. “Begin augustus zijn we daar begonnen met plukken. In de eerste twee, drie plukrondes heeft er nogal wat vruchtrot in gezeten. Ik had dat in jaren niet meer gezien, dat is puur een gevolg van de weersomstandigheden. Het is ook apart dat het alleen optrad in een beschermde teelt. We hebben ook buitenteelten, die hebben volop neerslag gehad, maar zonder vruchtrot.

Verloop bloemaanleg

De planten voor de trayplantopkweek werden vorige week voor het eerst onderzocht. Voorafgaand daaraan durfde Hereijgers al wel een voorspelling te doen. “Ik denk dat de bloemaanleg pas tussen 10 tot 15 september is gestart. Om voldoende bloemen te krijgen, moeten de planten waarschijnlijk lang op het veld blijven staan. Heb je de pech dat het in november koud wordt, hoeven we straks misschien van één tak te plukken… Uit alles wat we nu meemaken, blijkt weer eens dat met aardbeien niets te plannen valt.”

AUTEUR JOOST STALLEN

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jack Hereijgers

aardbeiteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin