Een gewascoöperatie witlof moet het gat opvullen dat is ontstaan na het wegvallen van het Productschap Tuinbouw. Op die manier wil de sector het onderzoek voortaan gaan financieren. Als het is het de eerste gewascoöperatie in de vollegrondssector.
De landelijke Gewascommissie Witlof van LTO heeft zich vorig jaar georiënteerd op een nieuwe aanpak van financiering van onderzoek waar witloftelers mee verder kunnen. Er is bewust gekozen voor dezelfde aanpak als in de glastuinbouw waar de opzet met gewascoöperaties goed functioneert. “Een gewascoöperatie wordt voor en door leden beheerd en vormgegeven, daar heeft LTO verder geen invloed op. LTO is er puur voor de ondersteuning”, zegt Janny Trouw op nieuweoogst.nu. Ze ondersteunt als plantaardig specialist bij ZLTO onder andere de gewascommissie witlof.
Wervingsbrief de deur uit
Volgende week gaat de wervingsbrief voor witloftelers de deur uit. “De gewascoöperatie gaat pas door als 60 procent van het areaal witlof en roodlof mee doet. In Nederland ging dat vorig jaar om zo’n 2.000 hectare”, aldus Trouw. De witloftelers krijgen in de vollegrondssector de kans op een primeur. Naar verwachting blijft het daar niet bij, want er zijn al plannen voor gewascoöperaties bij spruitkool en asperge.