Doorgaan naar artikel

‘Warmterotonde kan aardwarmte stimuleren’

Een warmterotonde in Zuid-Holland zal aardwarmteprojecten in lokale warmtenetwerken stimuleren.

Door warmtelevering is namelijk ook laagwaardige warmte te verwaarden. Een warmterotonde doet ook de behoefte aan gasgestookte backup- en piekvoorzieningen verminderen. Verder zal de warmterotonde leiden tot meer concurrentie tussen warmteaanbieders. Dit kan op termijn leiden tot lagere warmteprijzen voor de warmtegebruikers. Dat stelt de provincie in antwoorden op vragen van GroenLinks. De provincie en GroenLinks gaan niet in op de discussie in het Westland over de mogelijke verdringing van aardwarmte door kolenwarmte uit energiecentrales.

CO2-prijs

Momenteel vinden haalbaarheidsstudies plaats voor verschillende warmtenetwerken in Zuid-Holland, resulterend in een warmterotonde. Volgens Zuid-Holland is de CO2-prijs bepalend voor de hoogte van de investering die nodig is van overheden. Van het bedrijfsleven hoeven geen investeringen verwacht te worden, antwoordt de provincie. Ook heffingen op restwarmte-uitstoot zijn bij de huidige wet- en regelgeving niet te verwachten, stelt Zuid-Holland. Wel gaat Zuid-Holland bij het Rijk pleiten voor meer stimulering van medewerking aan warmtelevering.

Energiezuinig

De provincie zet in op zowel de warmterotonde als kleinere lokale warmtenetwerken. “In de afgelopen jaren heeft de provincie de meeste van de inmiddels 7 functionerende lokale aardwarmtenetwerken ondersteund, en we zijn dit ook in de toekomst van plan.”

Als de industrie en huizen in de toekomst minder warmte gebruiken of leveren, blijft een warmterotonde van waarde om laagwaardiger basiswarmte te distribueren.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin