Het is de ambitie van elke tuinder om af te stappen van fossiele brandstof. In de Wieringermeer werken telers daaraan en die bedrijven hebben een bijna onverslaanbare concurrentiepositie ten opzichte van andere landen.
Dat stelde gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland bij de behandeling van moderniseringsplannen voor de Noord-Hollandse glastuinbouw. Dat glasgebied Wieringermeer is een voorbeeld voor andere Noord-Hollandse glasgebieden, stelde hij. Een deel van de politieke partijen wil dat in de nieuwe provincieplannen voor de glastuinbouw scherpere duurzaamheidsdoelen worden gesteld.
Tien jaar
De provincie Noord-Holland wil de komende tien jaar uittrekken voor een modernisering van het glasareaal in Noord-Holland. Zo moet 30 hectare gesaneerd worden en 5 bedrijven verplaatst naar een glasconcentratiegebied. Daarvoor wil de provincie (inclusief Europees geld) 10 miljoen euro inzetten. Daarnaast wil Noord-Holland 4,8 miljoen euro inzetten als subsidie voor de herstructurering in Greenport Aalsmeer. Zo moet een garantieregeling voor verduurzamingsinvesteringen telers over de streep helpen. Die investeringen zouden niet meer om fossiele brandstof moeten draaien, stellen de partijen SP, GroenLinks en ChristenUnie/SGP. Zij vragen gedeputeerde Bond dat nog nader te specificeren in het voorstel voor Provinciale Staten.
CO2 en warmtenet
Bond stelde dat al veel wordt gedaan aan verduurzaming, zoals CO2-toevoer in gebied Althon. “Telers zijn daardoor niet meer afhankelijke van hun WKK-installatie. Die kan er dan uit.” In dat gebied hebben drie nieuwe bedrijven zich gevestigd. Ook wordt gewerkt aan aansluiting van Greenport Aalsmeer bij het warmtenet Amsterdam met geothermie en warmte en koude opslag. “Het beeld dat u oproept dat ondernemers vasthouden aan fossiele brandstof klopt dus van geen kant”, antwoordde Bond.
Garantie
Een aantal partijen wil ook de garantie van Gedeputeerde Staten dat eerst wordt gesaneerd voordat wordt nieuw gebouwd in Noord-Holland. Het is niet duidelijk of Bond zich ook gaat buigen over een vorm van glas-voor-glas-regeling. Wel maakte de provincie bekend de Ruimte-voor-Ruimte regeling voor het opruimen van oud glas (voor woningen) in het buitengebied met een jaar te verlengen, omdat nog projecten in de pijplijn zitten.