Doorgaan naar artikel

‘GMO niet erg geschikt voor geothermieprojecten’

De GMO-regeling voor groente en fruit is niet erg geschikt voor geothermieprojecten.

De nieuwe Nederlandse Nationale Strategie voor GMO geeft vanaf 2018 meer ruimte aan steun voor investeringen in duurzame energie als geothermie, maar in de praktijk is dat lastig. Dat stelt de gemeente Westland in een reactie op de huidige GMO-problemen bij telersverenigingen. In ieder geval Coforta en Van Nature vinden de stap naar de vernieuwde GMO-regels op dit moment te gevaarlijk door onduidelijkheid en hoge boetes bij fouten. Zij zien voor 2017 af van GMO.

Cluster

Volgens de gemeente Westland is voor een GMO-benutting voor aardwarmte een cluster van bedrijven uit dezelfde vereniging nodig in een gebied. “Bij geothermieprojecten, per definitie per gebied georganiseerd waarin natuurlijk leden van meerdere telersverenigingen actief zijn, gaat het per vereniging maar om enkele leden. Met andere woorden de regeling is niet erg geschikt voor geothermieprojecten want deze worden per gebied in clusters van ondernemingen georganiseerd.”

Energiefonds

De ontwikkeling van aardwarmte zal door de GMO-problemen niet stilvallen, verwacht Westland. “Onze inzet voor duurzame warmte gaat onverminderd door. Met de partners in Coalitie HOT trekken we EUR 40 mln. uit om nieuwe geothermieprojecten in Westland/Oostland mogelijk te maken. Het verder te ontwikkelen HOT Duurzaam Energiefonds gaat ons helpen de energietransitie te versnellen.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin