De Europese Commissie komt mogelijk met voorstellen om fossiele verwarming terug te dringen voor woningen en industrie.
De Europese Commissie heeft op 16 februari 2016 haar Energy Union Winter Package gepubliceerd en benoemt daarin oplossingsrichtingen om de energie- en klimaatdoelen te halen. De commissie denkt aan het integreren van warmte en koude in het electriciteitssysteem, maar ook het vergemakkelijken van financiering voor energie-investeringen met een lage CO2-uitstoot.
Beleidsvrijheid
De Nederlandse overheid gaat er bij de EU op aandringen dat nationale lidstaten de vrijheid houden hun eigen warmtebeleid te voeren. Ook wil Nederland voorkomen dat woningeigenaren worden opgezadeld met Europese (administratieve) eisen voor niet-fossiele verwarming. Gemiddeld wordt 50 procent van het energieverbruik ingezet voor verwarming of koeling.
5 procent
In Nederland ligt het aandeel (duurzame) warmte in de warmtevoorziening op circa 5 procent. In de warmtevisie (april 2015) van het kabinet staat dat een trendbreuk in de warmtevoorziening in Nederland noodzakelijk is. De warmtevoorziening moet divers worden, waarbij het aanbod van hernieuwbare warmte moet groeien. De warmtelevering moet bovendien een gelijkwaardige positie gaan innemen naast aardgas en elektriciteit in ons energiesysteem. De inzet van restwarmte komt zowel voor in plannen van de Nederlandse overheid als in de Energy Union Winter Package.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/