De Wet Aanpak Schijnconstructies heeft de regels rond loonuitbetaling verscherpt. Contant mag niet meer. En dat kan de nodige praktische haken en ogen hebben.
Sinds de invoering van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is dit verplicht. Deze wet is gefaseerd ingevoerd, de verplichting tot het giraal uitbetalen van het loon van de werknemer geldt per 1 januari 2016. Sinds die datum is het dus niet meer toegestaan om de werknemer contact uit te betalen.
Wat moet ik giraal uitbetalen?
U dient minimaal het netto equivalent van het geldende wettelijk minimumloon (WML) giraal te betalen. Voor de uitbetaling van het eventuele loon boven het WML en de vakantietoeslag kunt u afwijkende afspraken maken met uw werknemer.
Waarom mag ik niet meer het volledige loon contant uitbetalen?
Bij (gedeeltelijke) contante betaling is het lastig om vast te stellen of er inderdaad sprake is van het betalen van het WML. Kwitanties of handtekeningen kunnen vervalst zijn. Door werkgevers te verplichten het WML giraal te betalen, kan de inspectie SZW makkelijker controleren of er geen sprake is van onderbetaling.
Mijn werknemer heeft geen Nederlandse bankrekening, wat nu?
U kunt het loon overmaken naar een buitenlandse betaalrekening. Werknemers zullen dit mogelijk liever niet willen, omdat ze dan bijvoorbeeld transactiekosten moeten betalen wanneer ze in Nederland geld opnemen. Arbeidsmigranten kunnen ook een Nederlandse bankrekening openen. Onze ervaring is dat dit gemakkelijk kan bij bijvoorbeeld de ING bank.
Mag ik het loon van meerdere werknemers op één bankrekening storten?
Het moet controleerbaar zijn of het loon daadwerkelijk is uitbetaald aan de werknemer. In dit kader is het storten op een gezamenlijke rekening van verscheidene werknemers alleen mogelijk als het om een en/of rekening gaat die op naam van alle betrokken werknemers staat. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de werknemer die een en/of rekening met zijn of haar partner heeft. Het is dus niet mogelijk om één bankrekening voor meerdere werknemers te gebruiken als het geen en/of rekening betreft.
Mogen er nog wel contante voorschotten op het loon worden gegeven?
Er mogen nog wel voorschotten op het loon worden gegeven die later worden ingehouden. Wel moet per saldo van het voorschot en de slotbetaling minimaal het netto equivalent van het WML giraal worden betaald. Ook moeten werkgever en werknemer schriftelijk overeenkomen dat er sprake is van een voorschot op het loon.
Mag ik overuren contant uitbetalen?
Ja. De verplichting van het giraal betalen gaat alleen over het WML. In onze sector geldt het WML voor 38 uur omdat dit de standaard arbeidsduur in de agrarische cao’s is. Voor de uren boven de 38 geldt dat werkgever en werknemer kunnen afspreken op welke manier dit wordt betaald.
Mag ik 13- en 14-jarige werknemers wel contant uitbetalen?
Ja. Er geldt namelijk geen wettelijk minimum jeugdloon voor 13- en 14 jarigen werknemers.
Mogen er nog kosten worden ingehouden op het wettelijk minimumloon?
Het verbod op inhoudingen en verrekeningen op het WML in het kader van de WAS is uitgesteld tot 1 januari 2017. Minister Asscher heeft kenbaar gemaakt dat er een uitzondering komt voor inhoudingen en/of verrekeningen voor de kosten van huisvesting en zorgverzekeringen. Via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) wil hij tot een uitzondering komen voor deze inhoudingen. Onder bepaalde voorwaarden zal het dan mogelijk blijven om deze kosten te verrekenen met het WML. Denk aan voorwaarden als het hanteren van een maximum bedrag of percentage van het wettelijk minimumloon. Voor de huisvesting kan worden gedacht aan kwaliteitseisen waardoor alleen gecertificeerde huisvesting voor inhouding in aanmerking komt. In de najaar van 2016 zal meer bekend worden over deze exacte voorwaarden. LTO Nederland zal in deze discussie betrokken blijven.