Voor zeker één op de vijf Limburgse fruittelers dreigt een gedwongen beëindiging door de Russische boycot.
Dat stelt Frank Hoeymakers, vicevoorzitter van de Vakgroep Fruitteelt van de LLTB. Hij zegt dat in regionale Limburgse media.
De landelijke NFO-organisatie houdt het erop dat 30 procent van de bedrijven liquiditeitsproblemen ondervindt door diezelfde boycot. De rekensom van de NFO komt erop neer dat voor het fruit zeker een dubbeltje minder wordt ontvangen. Dat gat in de omzet van circa 70.000 tot 90.000 euro wordt niet meer opgevangen met kostenmaatregelen, stelt Bert de Haan, lid van het bestuur van de NFO. Het jaar 2015 dreigt nu al in de rode cijfers te belanden.
NFO activistischer
Daarom stuurt de NFO nu aan op een duidelijk activistische koers. De fruittelersorganisatie gaat met supermarkten praten over steun bij de afzet van Nederlands fruit. Dat was er even kort na de boycot, maar is er recent niet meer geweest. De margeverdeling is De Haan ook een doorn in het oog. “Ik zei dat vanmorgen op radio 1 in een emotionele opwelling, maar dat is wel zo. De Conference ligt nu in de winkel voor prijzen van €1,69 tot €1,99 per kilo. De middenprijs is niet meer dan 35 tot 40 cent. Voor grovere vruchten wordt nu meer betaald omdat het bijna op is, maar er weinig wat de teler overhoudt.”
Roep om actie
Vanuit telers is er recent ook meer druk op de NFO om stappen te zetten. Het steekt de telers dat assurantiebelasting 21 procent is, dat het gewasbeschermingsbeleid strikt is en dat als klap op de vuurpijl nu AH en Jumbo telers dwingen tot zware milieu-eisen. “Er is druk van telers ja, en de roep om actie klinkt, maar het helpt niet echt om de A-15 vol te gooien met peren. We willen het gesprek aan en dat kan niet snel genoeg gaan. Na de zomer willen met de supermarkten aan tafel, met het ministerie over promotiecampagnes en met de Rabobank over de toekomst van de fruitketen. Dat is wel een periode van de waarheid.”
Misbruik
De NFO liet donderdag een keiharde reactie uitgaan na het bekend worden van de extra inkoopeisen van AH en Jumbo. Voorzitter Michiel Gerritsen noemde het machtsmisbruik van de twee grootste ketens, zonder harde garanties op een hogere prijs.