‘We houden er liever tempo in dan de zaak koud te leggen om de bloemen eraan te houden’
Greenbrothers in Zevenbergen heeft 11,5 hectare aubergine en twee verschillende rassen: 8 hectare Jaylo en 3 hectare van het nieuwe ras Adore. Daarnaast staat in de proefkas van 4.000 vierkante meter weer de rassendemo van Rijk Zwaan. Van Jaylo staat 5 hectare op onder stam Beaufort en 3 hectare op onderstam 61074 RZ. De Adore staat helemaal op deze nieuwe onderstam. “Hij is net iets sterker dan Beaufort, vergelijkbaara met Optifort”, zegt bedrijfsleider Henk van Gurp.
Drie plantdata
Net als voorgaande jaren is er op drie verschillende plantdata geplant: Jaylo op 17 november (5 ha) en 22 december (3 ha) en Adore op 14 en 15 januari. “We doen dat om de arbeid en energiebehoefte beter te spreiden en langer op de markt te kunnen zijn. Afgelopen seizoen ging de laatste planting er eind november pas uit.”
Van de vroegste planting is de hartvrucht (130 gram) er nu bijna af. “We zijn eind week 2 begonnen met oogsten, even vroeg als andere jaren. Maar deze vroegste planting heeft het duidelijk het moeilijkst gehad.” Op de tweede krans zijn enkele bloemen afgevallen en op de derde krans een stuk meer. “Maar wat daarop volgt zie je nu toch wel sterk worden. We hebben even overwogen om koeler te gaan telen. Maar ik hou liever tempo dan de zaak koud te leggen om de bloemen eraan te houden.”
In deze teelt wordt deze week voor het laatst alles schoon gediefd. Vanaf volgende week zal steeds op een bloem worden getopt. Voor de bestuiving wordt de hulp van hommels ingeroepen die bij donker weer beter vliegen dan de bijen. “We kijken per week of de bijen voldoende stuifmeel meenemen, maar tot nu toe zijn de hommels nog wel nodig geweest.”
Voorspoedige groei
“De planting van 22 december gaat vrij voorspoedig. De hartbloem zet mooi.” Vanaf de start was er wel wat trips ingekomen, maar na een paar bespuitingen met Vertimec is het helemaal schoon. In de vroegste teelt is een enkele wittevlieg gevonden. Daar zijn plaatselijk extra Encarsia-kaartjes opgehangen. De planting van Adore wordt deze week aangeknoopt. “We hebben een mooie plant in huis gekregen. Omdat hij iets verder was dan gepland, hebben we hem vier dagen eerder geplant.” Hij groeit voorspoedig weg. “De splitsing is al goed te zien. Je ziet wel dat bij dit ras de kop makkelijk zwaarder toont en dat hij gemakkelijk chlorotische vlekken geeft. Maar de ervaring leert dat dat weer wegtrekt.”
Ketel nauwelijks aan
Omdat op perliet geteeld wordt krijgen de planten in principe ieder uur 70 milliliter water tussen 8.30 en 15.30 uur. Bij de vroegste planting staat er een stralingsinvloed op, waardoor bij iedere 50 Joules een druppelbeurt gegeven wordt. Deze teelt wordt ook het koelst gestookt met een daginstelling van 19,5 graden, een voornacht van 17 graden en een nanacht van 18 graden. Bij de tweede planting wordt ongeveer een graad hoger gestookt. Bij de laatste planting staat een dagwaarde van 21 graden ingesteld, een voornacht van 20 en een nanacht van 20,5 graden. “Er zitten nog geen bloemen aan dus we kunnen daar goed tempo maken.” Het scherm gaat sowieso open tussen 11 en 13.30 uur. Maar bij de vroegste planting is het de hele dag al open. “We doen het dan pas dicht als de voornachttemperatuur is bereikt.” Bijna alle energie is afkomstig van de wkk’s. De ketel hoeft maar af en toe bij te springen. Een vast foliescherm heeft er nog nooit in gelegen. “We hebben de indruk dat we zo een sterkere plant krijgen.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp