In de verschillende fruitgebieden proberen telers de gevolgen van de warmte en zoninstraling deze week te minimaliseren. Het gewas koelen en zo snel mogelijk plukken omdat de afrijping versnelt, adviseren fruitadviseurs.
Toch is moeilijk te voorspellen wat de gevolgen van de hitte zijn op de bewaarkwaliteit later dit seizoen. Er is geen ervaring met drie dagen tropische temperaturen tijdens de pluk. Voor zonnebrand is het fruit vroeger in het seizoen gevoeliger. Doordat het waait, lijkt de directe schade mee te vallen. Toch zegt een inkoper dat Elstar en Conference deze week in de bakken moeten liggen om nog goed te verkopen. Echter, (Poolse) plukkers zijn niet te vinden.
Schoon beregeningswater
Sommige fruittelers hebben op zondag doorgeplukt. Telers met schoon beregeningswater kunnen het gewas goed koelen, blijkt uit een rondgang. Dat lijkt vooral in de Betuwe het geval. In Zeeland is er genoeg wind om het gewas te koelen, zegt teler en CAF-adviseur Joris Wisse. Hij verwacht in de kustprovincies relatief weinig schade, ondanks dat beregening veelal in Zeeland onmogelijk is.
Problemen in Limburg
In Limburg lijkt de zomer de zwaarste impact op de teelt te hebben dit jaar. Volgens zelfstandig fruitadviseur Peter van Arkel is het leed al geleden met de hagel en zonnebrand van enkele weken geleden. Veel Limburgse telers kunnen niet beregenen en zoeken het bijvoorbeeld in bespuitingen met het kleimengsel Surround. Het zorgt ervoor dat het fruit niet sterk verhit raakt. “Ik ken twee telers naast elkaar waarvan één teler het wel heeft toegepast en vier of vijf appels per boom verliest door zonnebrand. Zijn buurman 20 tot 25 appels per boom. Daar komt de hagelschade nog bovenop. Het wordt zowieso een moeilijk jaar voor de Limburgse telers.”
Kleimengsel
Dat kleimengsel (merknaam Surround) lijkt in opkomst, mede door het toegenomen gebruik vroeg in het seizoen tegen perenbladvlo. Toch is er twijfel onder adviseurs of het echt afdoende is. Kees de Jongh van Agrifirm Plant. “De resultaten zijn nog niet om te juichen. Er blijft toch nog zonnebrand zichtbaar. Het probleem is dat je de vruchten goed moet raken. De klei is goed te verwijderen in dompelbakken.” Volgens Van Arkel is daar in Limburg nu veel ervaring mee. Voor de latere rassen weet van Arkel dat telers vandaag ook nog een bespuiting uitvoeren. Voor de Elstar die nu geplukt wordt, is dat te laat. Snel plukken is de beste remedie. Peren hebben geen last van zonnebrand, maar volgens De Jongh is versnelde rijping een grotere dreiging op dit moment. Dat beaamt Wisse: “Ik ga vanmiddag weer metingen doen uit de Betuwe. Ikzelf zit in Zeeland met mijn hardheid nog boven de waarde zes. Deze week krijgen we alle Conference wel van de boom. Maar ik ga nu eerst ijs en water brengen bij de plukkers. Want voor hen is het met name zwaar.”