Exportsubsidies zijn definitief exit voor de EU en een reeks andere landen. Sommige landen talmen nog wel om de subsidies voor landbouwexporten ook echt te schrappen.
De Europese Unie en een serie andere landen schrappen exportsubsidies op landbouwproducten definitief. De EU geeft geen exportsubsidies maar heeft binnen de WTO wel het recht exporten tot op zekere hoogte te subsidiëren. Net als de VS, Brazilië, Australië, Noorwegen en Colombia geeft de EU dit recht nu formeel op.
WTO-top Nairobi
De landen geven daarmee vorm aan afspraken die tijdens de WTO-top in december 2015 in Nairobi zijn gemaakt. Een tiental landen stemde destijds in met het schrappen van landbouwexporten, maar sindsdien blijft het stil. Onder deze landen zijn Canada, Indonesië, Mexico, Zuid-Afrika, Uruguay en Zwitserland. De VS eist dat ze snel over de brug komen.
Omdat landbouwexportsubsidies nu beperkt zijn, en in het geval van de EU zelf niet-bestaand, is het vooral een principiële kwestie. Andere WTO-lidstaten vrezen dat bij lage landbouwprijzen het instrument weer van stal gehaald wordt. Het recht om exportsubsidies op landbouwproducten te geven, is ontwikkelingslanden en ngo’s een doorn in het oog.
Het recht om exportsubsidies op landbouwproducten te geven, is ontwikkelingslanden en ngo’s een doorn in het oog.
‘Kunstmatig goedkope export verpest lokale markt’
Kunstmatig goedkope exporten verpesten de lokale markt, zo klinkt het. Weer andere landen die zelf grote en liberale landbouwexporteurs zijn zoals Nieuw-Zeeland en Chili vinden exportsubsidies een vorm van valsspelen op de wereldmarkt. Nieuw-Zeeland zelf schrapte eerder al haar landbouwsubsidies en gaf haar recht op exportsubsidies in 2000 op.
Binnen WTO nog geschillen over rijst, zetmeel en suiker
Om het exportsubsidiegeweld heen vergaderde de landbouwcommissie van de WTO ook over een aantal andere heikele punten. Zo eist India nog altijd het recht op grote schaal in de markt te interveniëren met voedselvoorraden. Thailand dreigt haar noodvoorraad rijst deels op de wereldmarkt uit te storten terwijl Japan een heffing op zetmeel en suiker invoert.