‘Je moet ze niet leegtrekken’
Jos de Bruin in Mijnsheerenland teelt aardbeien en al jaren rabarber. Die rabarber is meer een teelt voor ‘erbij’, met een oogstperiode van enkele weken. Afhankelijk van de temperatuur in de winter – en daarmee van de snelheid waarmee het gewas het benodigde aantal koudepunten bij elkaar sprokkelt – valt de oogst vanaf begin maart tot begin april: een paar weken dus. Het ras is Goliath dat de Bruin teelt in wandeltunnels. Het product gaat naar The Greenery.
Half januari kachel aan
“Dit jaar waren we erg vroeg, om precies hadden we op 25 februari de eerste rabarber al. Dat is nog nooit voorgekomen. Normaal zitten we een week tot tien dagen later. In november en december vroor het flink, daarna was de winter eigenlijk voorbij. Vanaf half januari is de kachel aangegaan voor de grondverwarming. Het moment waarop dat gebeurt is min of meer natte vingerwerk. Wordt open weer voorspeld, dan start ik, en dan zie ik wel waar het schip strandt.”
De oogstperiode is dus hoogstens 4 tot 5 weken. “Onze planten staan in de grond, en daar blijven ze staan. Je kunt ze dus niet leegtrekken, want ze moeten langer mee. Dat is anders dan met rabarberpollen die op de grond staan.”
Onkruid onder de duim
Na de laatste oogst gaat de folie van de tunnels af. De bevochtiging gaat met druppelslangen. “Met de huidige droogte komen die prima van pas, plus dat je er het onkruid goed mee in bedwang kunt houden. Alleen waar je de grond nat maakt zie je het ‘vuil’ opkomen. Verder spuiten we een keer met een rugspuit onderdoor met Centium, direct nadat de folie van de tunnels af is. De rabarber heeft dan nog geen blad, dat gaat dan goed.” Voor het overige stelt de gewasbescherming niets voor. “We hebben ooit een keer tegen rupsen moeten spuiten. Toen was er sprake van een echte aanval, toen zaten er werkelijk miljoenen in.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen