Bayer overweegt een bod van circa $40 miljard op Monsanto. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.
Monsanto is de grootste zaadveredelaar wereldwijd en Bayer’s CropScience-divisie is na Syngenta het grootst in gewasbescherming. De monstercombinatie maakt boeren afhankelijk van nog minder bedrijven.
De markt voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen wordt al langer gedomineerd door een kleine groep van zes bedrijven, vaak aangeduid als de ‘Big Six’. Eerder maakten twee van hen (Dow en DuPont) bekend samen te gaan. Syngenta wordt overgenomen door het Chinese ChemChina, overigens na eerder Monsanto te hebben afgewezen.
Monsanto heeft ongeveer een kwart van de wereldwijde markt voor zaden in handen en Bayer controleert bijna een vijfde van de totale pesticidenmarkt.
‘Monsanto van jager tot prooi’
Het feit dat steeds minder bedrijven de markt voor zaden en pesticiden beheersen, kan voor boeren slecht uitpakken. De overblijvende bedrijven krijgen meer macht om te bepalen welke gewassen en pesticiden boeren kunnen gebruiken en welke prijs daarvoor moet gelden. Monsanto ging op overnamepad, maar kan dus van jager tot prooi worden.
De populaire beleggerssite Street Insider meldt dat niet alleen Bayer, maar ook BASF in de markt zou zijn voor Monsanto. Deze combinatie is vaker geopperd. BASF heeft geen zadendivisie maar is wel de derde grootste producent van gewasbescherming. Monsanto is groot in (transgene) zaden, maar heeft een beperkte portefeuille pesticiden.
Toename druk op prijzen productiemiddelen
De fusie van Dow en DuPont, de overname van Syngenta en overnamegeruchten kunnen deels worden verklaard uit de malaise in de sector. Omdat gewasprijzen sterk zijn gedaald, verdienen boeren minder en neemt de druk op prijzen van productiemiddelen toe. Bovendien stijgen de kosten voor de ontwikkeling van nieuwe producten, onder meer door steeds strengere toelatingseisen.